Politika

KNEŽEVIĆ: Ne odustajemo od DF-a, usitnjavanjem opozicije ne možemo pobijediti režim

Da bi se uklonile vještačke nacionalne barijere u Crnoj Gori, potreban je otklon od postreferendumske matrice, po kojoj su oni koji su na referendumu glasali za zajedničku državu sa Srbijom građani drugog reda i “unutrašnji neprijatelji”. Naša je obaveza da se suprotstavimo ovakvom institucionalnom tretmanu, poručio je sagovornik Portal Analitika
KNEŽEVIĆ: Ne odustajemo od DF-a, usitnjavanjem opozicije ne možemo pobijediti režim
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević kazao je u razgovoru za Portal Analitika da je Kongres DNP -a koji je održan u subotu pokazao da njegova partija ne treba da brine za budućnost, ali i da je Demokratski front i dalje najjači opozicioni savez.

 - Miodrag Lekić je dobrovoljno odlučio da napusti DF i formira svoju partiju, ostali konstituenti su odlučili da zajednički nastave političku misiju smjene režima. To je i bila ideja našeg objedinjavanja i od nje nećemo odustati. Uz svo uvažavanje Miodraga Lekića, DF i dalje ostaje najjači opozicioni subjekt, čiju beskompromisnost u borbi protiv režima niko ne može dovesti u pitanje – poručio je Knežević.

Komentarišući pojavu velikog broja novih partija na političkoj sceni, Knežević on je kazao da usitnjavanje opozicije ne može biti model pobjede nad režimom.

- Podsjetiću, DNP je upravo nastala iz ideje objedinjavanja opozicije, i teško možemo razumjeti teorije da fragmentiranje opozicione scene, nesporazumi i stalna liderska inflacija i sumnjičenja mogu dati rezultate – smatra Knežević.

Kada je u pitanju programsko određenje DNP-a, Knežević poručuje da su oni za afirmisanje procesa evropskih integracija, ali i za borbu za normiranje srpskog jezika kao službenog u Ustavu, zaštiti imovine i sveštenstva Mitropolije crnogorsko primorske, razvoj najboljih odnosa sa državama u regionu, posebno sa Srbijom, kao i za razvoj što je moguće boljih odnosa sa Rusijom.

milan1

ANALITIKA: Prva konvencija Demokratske narodne partije održana je u subotu. Kako ste zadovoljni i da li smatrate da je DNP sada učvršćena u  biračkom tijelu?  

KNEŽEVIĆ: Prvi Kongres Demokratske narodne partije odrzan 21. marta potvrdio je utemeljenost naše partije u biračkom tijelu i nezaustavljiv trend rasta. Smatram da je naš politički uspjeh zasnovan na dosljednosti, principima i odgovornosti koju smo demonstrirali sve vrijeme, počev od djelovanja preko grupe birača do današnjeg jakog i stabilnog DNP–a. Posebno zadovoljstvo predstavlja činjenica da su delegati naše partije usvojili i Deklaraciju budućeg djelovanja, koja predstavlja jedan vid sublimacije naših osnovnih programskih postulata.

ANALITIKA: Možete li izdvojiti konkretno neke od glavnih odrednica iz vašeg programa, posebno opredjeljenje prema pitanju članstva Crne Gore u NATO-u, odnosima sa EU ali i odnosu sa Rusijom?

KNEŽEVIĆ: Kada je u pitanju NATO mi smo tu eksplicitni - organizovanje referenduma na kojem bi se građani izjasnili o eventualnom učlanjenju u taj vojni savez. Mi smo naravno za afirmisanje procesa evropskih integracija, ali i za razvoj što je moguće boljih odnosa sa Rusijom sa kojom nas vežu viševjekovne i neraskidive veze. Takođe ćemo se zalagati za borbu za normiranje srpskog jezika kao službenog u Ustavu, zaštitu imovine i sveštenstva Mitropolije crnogorsko primorske i razvoj najboljih odnosa sa državama u regionu, posebno sa Srbijom. DNP je spremna da građanima ponudi jasan koncept, baziran na društvu socijalne pravde, eliminisanju podjela i odgovornom ekonomskom razvoju koji podrazumijeva reviziju svih sumnjivih privatizacija, enormnih bogaćenja, podjele na svim nivoima i stvaranje preduslova da glavne razvojne grane i potencijali budu u prvom planu.

ANALITIKA: Na Kongresu Vaše partije rekli ste da je u postreferendumskom periodu stvorena poluprivatna država u kojoj se nazire režimsko-ideološka matrica, da su svi oni koji su 21. maja grasali za zajednički život sa Srbijom “unutrašnji neprijatelji” i “građani drugog reda”. Ta izjava je u skladu sa onim što ste ranije tvrdili  - da aktuelna vlast opstaje na nacionalnim podjelama. Kako smatrate da bi se mogle prevazići te podjele i da li će Vaša stranka raditi na prevazilaženju straha koji dio crnogorske javnosti ima od mogućeg scenarija redefinisanja državno-pravnog statusa Crne Gore?

KNEŽEVIĆ: Upravo je to jedno od osnovnih načela u našem Programu. DNP je spremna na konstruktvini dogovor i rješenja kojim bi se uklonile vještačke nacionalne barijere koje Crnu Goru i dalje drže institucionalno, nacionalno i građanski zatočenom.

Između ostalog, to podrazumijeva i otklon od postreferendumske matrice, da su svi oni koji su na referendumu glasali za zajedničku državu sa Srbijom građani drugog reda i “unutrašnji neprijatelji” čija osnovna ljudska prava i slobode bivaju na svakom koraku ugroženi. Naša je obaveza da radimo na eliminisanju podjela, ali i da se suprotstavimo ovakvom institucionalnom tretmanu, jer je Crna Gora naša država, jednako kao i onih koji su glasali za nezavisnost. Ako  neko to ne može da prihvati, forisrajući i dalje ovakve podjele, u DNP–u će imati žestokog protivnika koji sigurno neće posustati.

milan2

ANALITIKA: Da li ćete se i dalje zalagati za proteste kao vid borbe protiv vlasti?

KNEŽEVIĆ: Svaki vid političkog djelovanja koji bi doveo do demokratizacije crnogorskog društva i organizovanja fer i demokratskih izbora, a nastao je kao rezultat narodnog htijenja, za DNP će biti prioritetan.

ANALITIKA: Kako komentarišete odlazak Miodraga Lekića sa čelne pozicije DF-a? Koliko je, po Vama, Lekić doprinio podizanju rejtinga, ne samo DF-a već i čitave opozicije i da li je i koliko njegovim odlaskom DF na gubitku?

KNEŽEVIĆ: Doskorašnji predsjednik DF–a Miodrag Lekić donio je odluku da napusti DF  i formira svoju partiju na šta ima ustavno i svako drugo pravo. U DNP-u u smo mu zahvalni na jednom dragocjenom političkom iskustvu i saradnji, ponavljajući još jednom, da je u ove dvije i po godine, do posljednjeg dana, imao našu nepodijeljenu podršku da ostane na čelu DF-a. Njegovi politički planovi su bili drugačiji, a to je  formiranje nove partije, i mi ih uvažavamo, kao što uvažavamo pravo svakog pojedinca ili političkog subjekta da traži nove forme djelovanja na političkoj sceni. Uostalom, to je pitanje demokratske širine i načela.

ANALITIKA: A da li Demokratski front nakon odlaska Lekića ima budućnost i da li ćete se zalagati za očuvanje tog političkog saveza?

KNEŽEVIĆ: Kongres DNP- a je pokazao da naša partija ne treba da brine za budućnost, ali i da je Demokratski front, čiji smo jedan od konstituenata, i dalje najjači opozicioni savez koji će i u narednom periodu biti stožer opozicionih ideja i inicijativa. Miodrag Lekić je dobrovoljno odlučio da napusti DF i formira svoju partiju, ostali konstituenti su odlučili da zajednički nastave političku misiju smjene režima. To je i bila ideja našeg objedinjavanja i od nje nećemo odustati.

Uz svo uvažavanje Miodraga Lekića, DF i dalje ostaje najjači opozicioni subjekt, čiju beskompromisnost u borbi protiv režima niko ne može dovesti u pitanje.

milan4

ANALITIKA: Pored Vaše partije na političkoj sceni Crne Gore pojavio se i građanski pokret URA, Radnička partija gospodina Vučinića, a u najavi je formiranje još dvije stranke. S obzirom da je poznato da ste se zalagali za opoziciono jedinstvo, kako će, po Vašem mišljenju, usitanjavanje opozicione scene uticati na njen izborni rezultat?

KNEŽEVIĆ: Usitnjavanje opozicije ne može biti model pobjede nad režimom. Podsjetiću, DNP je upravo nastala iz ideje objedinjavanja opozicije, i teško možemo razumjeti teorije da fragmentiranje opozicione scene, nesporazumi i stalna liderska inflacija i sumnjičenja mogu dati rezultate. Radnička partija je dio DF-a, i ona doprinosi našoj snazi i homogenosti, tako da ovaj politički subjekt nikako ne može biti uzet za primjer usitnjavanja opozicije.

Ukoliko ne bude dovoljno mudrosti, parcelisanje opozicione scene može dovesti do pasivizacije biračkog tijela, daljih podjela i jačanja DPS-a, koji danas prolazi kroz mnogo gore trenutke nego opozicija. Zato još uvijek neću da vjerujem da je nekom cilj pružanje pojasa za spasavanje DPS-a.

ANALITIKA: S obzirom da ste kazali da u opoziciji postoje „trojanski konji DPS-a“ da li će to usitnjavanje opozicije otežati saradnju među partijama, i sa kim ste spremni na saradnju?

KNEŽEVIĆ: DNP je spremna na saradnju sa svima kojima je osnovni cilj smjena režima. Drugim riječima, potrebno je da nađemo zajednički imenitelj djelovanja, a da zaboravimo na programsko-ideološke razlike. Oni koji misle da mogu iskoristiti DNP i DF za predizbornu logistiku, da bi  nakon izbora pretrčali u Đukanovićev i Krivokapićev tabor, neka ne šalju nikakve pozive za razgovor, jer ćemo za njih biti u svakom smislu nedostupni. 

 

Balša KNEŽEVIĆ

Portal Analitika