Društvo

Oblun. Planinarenje i nešto više…

Sto dvije godine poslije crnogorske Heroneje, Planinarski klub Oblun Podgorica četvrti put će predvoditi potomke i poštovaoce skadarskih stradalnika i proći Tarabošem, precima u spomen, sebi za nauk!
Oblun. Planinarenje i nešto više…
Portal AnalitikaIzvor

“Crna slobodo, crno junaštvo i časti
Svaki je grm raka dva vojnika,
Tu se bije bitka do propasti,
Mrite Crnogorci, bez pomena i cika,
Iz svakog će čela po kamen izrasti!…” Ratko Vujošević

Sto dvije godine poslije crnogorske Heroneje, Planinarski klub Oblun Podgorica četvrti put će predvoditi potomke i poštovaoce skadarskih stradalnika i proći Tarabošem, precima u spomen, sebi za nauk!

Tokom opsade Skadra u I Balkanskom ratu, 1912-1913 godine na Tarabošu ( čije je ime simbol crnogorskog stradanja), Bardanjoltu, Brdici, Muselimovoj glavici, Ljuarzi… poginulo je blizu 10 000 Crnogoraca.

Ginuli su Crnogorci za domovinu mnogo i često, kao da su samo za to rađani!!!

Preko strašnog Taraboša idemo u Skadar, mi potomci i poštovaoci skadarskih heroja i stradalnika, ne da ga oslobađamo, nego sa dobrom voljom i namjerama, sa ponosom na licu i tugom u srcu na trenutak da ponovo budemo Crnogorci! Idemo da se na mjestu neviđenog stradanja ispričamo sa precima, „Crnogorcima, rasom bez mane“ koja je bila uzor savremenom čovječanstvu. Da se podśetimo da smo sinovi sinova crnih planina, potomci jednog naroda, koji se vjekovima borio protiv najvećih imperija svijeta za očuvanje slobode, slavnog imena Crnogorca i svoje male države Crne Gore.

Na stratištima raste drača i kamen, a otadžbina ni da se osvrne i zapita đe su joj Crnogorci?  Najbolji sinovi nemaju ni pomena ni groba ni spomenika!!!

Put od Podgorice do Skadra prelazi se za nešto više od sat vremena, ali od vrlina predaka do nas ovakvih, daljine su nedostižne. Da li su lavovi u zadnjih 100 godina mutirali u magarce, lisice, hijene…?

„ Imamo li sučim izać`pred đedove“, zapitajmo se svi koji znamo kakvu smo genetsku i duhovnu strukturu od njih naslijedili?

Da li su osmjeh Ljuba Ćupića i Trinaestojulski ustanak, Boj na Fundini, Carevom Lazu, Tuđemilu, kruna kralja Mihaila, Obodska štamparija, ljubav Vladimira i Kosare istorijski svjetionici ili samo iskre zvijezde koja se gasi?!

U PLANINARSKOM SMISLU OVO JE JEDAN OD NAJIMPRESIVNIJIH IZLETA. ČOVJEK SE OŚEĆA KAO DA HODA NEBOM!

tarabos-13-04-2014-63

Uspon se izvodi sa Stegvaša, van graničnog prijelaza uz najavu i dogovor crnogorskih i albanskih vlasti!

Plan pješačenja: Grebenskom stazom, pored desetina rovova i mnoštva bunkera penjemo se na najveći vrh Taraboša-Goljišit ( 630m) za 2 – 2 30h.

Odmor i istorijski čas na vrhu: koji nadvisuje Skadar i sa koga je fascinantan pogled na Skadarsko jezero i Jadransko more, Ulcinj i Podgoricu 1h.

Silazak: do tvrđave Rozafa oko 2h.

Obilazak kapije Gojkovice mlade ( Rozafe), tvrđave, muzeja i Skadra do 19h.

Ukupna visinska razlika  350m, dužina 12km. Teren: staza u kršu i makadam.

Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.

Jedan broj starijih učesnika prebačićemo vozilima do  blizu vrha planine.

Oprema: planinarske cipele ili deblje patike, debele čarape(najbolje su vunjene),  ponijeti višeslojnu odjeću, zaštitu od sunca, vjetra, laku hranu, vodu (1,5l), suvo voće, slatkiše, preobuku. Rezervnu odjeću i obuću ostaviti u prijevoznom sredstvu.

Teren: staza u kršu, makadam.

Neophodna je minimalna kondiciona pripremljenost.

Polazak u neđelju 05. 04. u 6 30ispred prostorija kluba Blok V ( kod Bazara).

Povratak u Podgoricu je preko Božaja oko 20h.

Prijevoz: kombi, bus

O VAŠOJ BEZBJEDNOSTI, ZDRAVLJU, VREMENSKOJ PROGNOZI I DR. BRINE VOĐSTVO PUTA DOKAZANO NA SKORO HILJADU AKCIJA (KRIVIČNO JE ODGOVORNO).

Vaša obaveza je da poštujete uputstva i uživate.

PRIJAVE SA AKONTACIJOM 5E ( Akontaciju možete uplatiti na žiro račun br: 510-65042-78-CKB banka) ( TROŠKOVI AKCIJE SU 12 EURA) I DODATNE INFORMACIJE SE PRIMAJU LIČNO na sastancima kluba: utorak i četvrtak 18-19hBlok V-ul Blaža Jovanovića 17, prolaz iza Lovćen osiguranja, NAJKASNIJE DO UTORKA UVEČE 31 03 2015 godine, ZBOG DOBIJANJA DOZVOLA ZA PRELAZAK GRANICE VAN GRANIČNOG PRIJELAZA.

ZA CRNOGORSKE DRŽAVLJANE POTREBNA JE SAMO VAŽEĆA LIČNA KARTA!

Informacije na tel 067 813 813 i 069 156 064

Akciju organizuje i vodi grupa vodiča Planinarskog kluba Oblun Podgorica

tarabos-100g-moje-30

 

Portal Analitika