Svijet

Grci usporavaju NATO protiv Rusije

Grčka bi, kao prijatelj Rusije, mogla da parališe odgovor NATO-a na rusku agresiju, upozorio je bivši savjetnik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za nacionalnu bezbjednost, Zbignjev Bžežinski.
Grci usporavaju NATO protiv Rusije
Portal AnalitikaIzvor

"Atina bi mogla da iskoristi svoje pravo veta i uspori odgovor Sjevernoatlantske alijanse ukoliko Rusija "baci oko" na njene baltičke države članice", rekao je Bžežinski.

Savjetnik američkog predsednika Džimija Kartera od 1977. do 1981, ukazao je da bi i Poljska mogla da bude meta nakon prošlogodišnje ruske aneksije Krima, kao i bivše sovjetske države kao što su Moldavija, Gruzija i Azerbejdžan bogat naftom.

Član pet NATO-a, podsjetio je Bžežinski, obavezuje 28-članu Alijansu na kolektivan odgovor ukoliko je neka članica napadnuta.

"NATO je obavezan principom jednoglasnosti, ali bi neko vreme mogla da ga paralise Grčka, koja je prijatelj Rusije i ima pravo veta", upozorio je on.

Agencije prenose da radikalno ljevičarska grčka vlada njeguje veze sa Rusijom, usred napora Atine da izbjegne bankrot i da grčki zvaničnici otvoreno hvale izglede da se Atina obrati Rusiji ili Kini za pomoć, ukoliko se pregovori o zajmu sa EU završe neuspjehom.

U tom duhu, grčki premijer Aleksis Cipras sastaće se sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom 8. aprila u Moskvi, a u maju će prisustvovati paradi povodom Dana pobede u ruskoj prijestonici.

Ranije ove godine, Bžežinski je pozvao SAD i njihove saveznike da rasporede trupe u baltičkim državama kako bi odvratili Rusiju od mogućeg upada u bivše sovjetske republike.

Portal Analitika