Abiznis

Izuzetna saradnja Azerbejdžana i Crne Gore

Azerbejdžan i Crna Gora imaju izuzetno dobre bilateralne odnose i do sada su potpisale 11 sporazuma o saradnji iz oblasti ekonomije, turizma i kulture, kao i deklaracije koje zaključuju isključivo sa prijateljskim državama, ocijenio je diplomatski predstavnik Azerbejdžana Sejran Mirzazade.
Izuzetna saradnja Azerbejdžana i Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

On je na Ambasadorskom satu, koji su organizovali Studijski program za istoriju i nevladina organizacija CLIO, podsjetio da je Azerbejdžan jedna od prvih država koja je priznala Crnu Goru kao nezavisnu, a sa kojom su 2008.godine uspostavili diplomatske odnose.

“Mnogo smo postigli u bilateralnim odnosima, a kada smo započeli našu misiju u Crnoj Gori nije bilo turista iz Azerbejdžana.Sada ih imamo više od dvije hiljade godišnje i čarter letove od Bakua do Podgorice”, saopštio je Mirarazade.

Prema negovim riječima, Crna Gora je obezbijedila vizne olakšice, navodeći da se narednih godina očekuje dolazak većih broja turista, tim prije što je Azerbejdžan u Kumboru započeo značajnu investiciju, vrujednu oko pola milijarde EUR.

Mirarazade je kazao da postoji mogućnost i da se Crna Gora priključi na jadransko-jonski gasovod, projekat koji je u pripremi, a koji bi trebao da bude završen nakon 2020.godine.

On je najavio da će u junu u Bakuu biti organizovane Evropske igre, popout Olimpijskih igara, koje će okupiti sportiste iz pedesetak država.

“Očekujemo da se šest-sedam hiljada učesnika nadmeće u 20-tak raznih sportova, ali i da ugostimo delegaciju crnogorskih takmičara”, kazao je Mirzazade.

Govoreći o saradnji u oblasti obrazovanja, on je podsjetio na potpisani ugovor sa premijerom Milom Đukanovićem, prilikom njegove prošlogodišnje posjete Bakuu i da su prošle godine školovanje u toj državi započela tri studenta iz Crne Gore.

“Vlada Azerbejdžana snosi troškove školarine, smještaja i obezbjeđuje stipendije za te studente. To je najprestižniji univerzitet u našoj zemlji, okuplja visokoškolce iz tridesetak država, a školuju se budući ekonomisti, dilomate, turizmolozi, čak imaju mogućnost i da rade”, kazao je Mirzazade.

On je pozvao i nikšićke studente da konkurišu za stipendiju, upoznaju Azerbejdžan i steknu nova znanja, a saopštio je i da je raspisan konurs za najbolji esej na temu Šta znam o Azerbejdžanu, na kome pravo učešća imaju mladi od 14 do 29 godina.

Esej treba napisati na engleskom jeziku do 10.aprila, kako je kazao, a pobjednici konkursa putovaće u Baku u avgustu ili septembru na desetak dana, o trošku Azerbejdžana.

Govoreći o odnosima sa drugim državama, Mirzazade je saopštio da Azerbejdžan sarađuje sa NATO-om, ali da nikad nijesu iskazali želju da uđu u taj savez, ali i da sarađuju i sa EU.

Dekan Filozofskog fakulteta Goran Barović kazao je da planiraju saradnju izdići na još veći nivo.

Studenti istorije diplomati Aterbejdžana poklonili su zlatnu kovanicu perper iz doba Kraljevine Crne Gore.

Portal Analitika