Crna hronika

Urednik Informera kažnjen sa tri hiljade eura

Glavni urednik Informera, Novak Uskoković, osuđen je danas na novčanu kaznu od tri hiljade eura jer je u tom listu, kako je obrazloženo, dozvolio objavljivanje uvredljivih tekstova o Albancima, prenosi Mina.
Urednik Informera kažnjen sa tri hiljade eura
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Sutkinja Jelena Perović je navela da je kazna tolika, zato što Uskoković ranije nije osuđivan, i da nije bilo otežavajućih okolnosti po njega u tom postupku.

Ona je kazala i da je nesumnjivo utvrđeno da cilj spornih tekstova nije bilo objektivno izvještavanje, već namjera da se uvrijede Albanci.

Ona se pozvala i na Zakon o medijima, kojim je propisano da je glavni urednik odgovoran za objavljivanje sadržaja, da su sporni tekstovi odobreni od uredništva, čiji je on član.

Uskoković je najavio da će se žaliti na presudu, i da je spreman da ide do Strazbura da dokaže da nije kriv.

On je ranije u sudskom postupku kazao da se protiv Informera vodi negativna kampanja, političkog karaktera, jer je nekome očigledno potrebno da se list ugasi.

Uskokoviću se sudilo za povredu ugleda naroda, manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica, nakon što su u Informeru objavljeni uvredljivi naslovi Šiptarska svinjarija, Šiptarska svinjarija: bauk nacionalizma se nadvio i nad Crnom Gorom, Albanci orgijali po Crnoj Gori, režim u Podgorici baš briga i Bolest mozga: Albanci načisto poludjeli.

Krivične prijave zbog tekstova ranije su podnijeli predstavnici albanskih stranaka.

Mina 

Portal Analitika