Politika

Zemljište oko Stare masline na sudu, kome će pripasti?

Oko 2.500 m2 zemljišta na Mirovici, na kome se nalazi Stara maslina - prirodni spomenik, našlo se na Privrednom sudu po tužbi Opštine Bar protiv “Primorke u stečaju”.
Zemljište oko Stare masline na sudu, kome će pripasti?
Portal AnalitikaIzvor

Prema podacima u katastru (list nepokretnosti 278 KO Tomba), zemljište je svojina “Primorke” od 1960. godine, prehrambene fabrike koja je tada bila državno preduzeće. Tri godine ranije, Stara maslina je stavljena pod zaštitu države
 
Stara maslina kao kulturno dobro nije ušla u stečajnu masu “Primorke”, ali jeste zemljište na kome je ovaj spomenik. Vjekovima su se odvojeno tretirali i prodavali zemljište i masline.
 
Pravni zastupnik Opštine Bar Dževad Kacić nedavno je podnio tužbu protiv “Primorke u stečaju”. Kacić je rekao da nema ovlašćenja davati izjave za javnost. Sa druge strane, zakonski zastupnik stečajne mase “Primorke”, Žarko Ostojić, kaže da se po pitanju predmetnog zemljišta obratio Vladi Crne Gore, i to mnogo ranije nego što je Opština Bar podnijela tužbu Privrednom sudu. On pod znak pitanja stavlja samu tužbu protiv stečajne mase “Primorke”.
 
“U aprilu prošle godine obratio sam se Vladi Crne Gore za donošenje rješenja za eksproprijaciju zemljišta površine 2564 m2, po listu nepokretnosti 278 KO Tomba. Predmetno zemljište je lokalitet na kome se nalazi prirodno dobro – Stara maslina, koja je zaštićena Zakonom o zaštiti kulturno-istorijskih spomenika i prirodnih dobara. Očekujem da Vlada razmotri i donese odluku o eksproprijaciji, jer je očigledan javni interes”, kazao je Ostojić za “Novosti” dodajući da još uvijek nema zvaničnog stava Vlade, ali na osnovu komunikacije sa ministarstvom finansija donošenje odluke se očekuje uskoro.
 
“Cijeneći važnost Stare masline kao kulturnog dobra”, dodao je Ostojić, “nisam posegao za prodajom zemljišta, već sam se obratio Vladi”.
 
Zemljište oko Stare masline je procijenjeno na 65€/m2, što znači da bi u stečajnu masu “Primorke” trebalo da se slije 166.660 eura.
 
Nakon što je “Primorka” privatizovana, Opština Bar je prije 12 godina pokretala sudski postupak tražeći osporavanje upisa prava vlasništva ovog preduzeća na imovinu. Opština je izgubila spor.
 
Direktor JP Kulturni centar Ćazim Nikezić kazao je da je odlukom predsjednika Opštine Bar Žarka Pavićevića iz 2007. Stara maslina data pod zaštitu i korišćenje Kulturnom centaru Bar. Opština Bar je, takođe, kultivisala prostor oko ovog prirodnog spomenika.

(barinfo.me)

Portal Analitika