Abiznis

HAN: 130 miliona eura iz IPA fondova za projekte saobraćaja i infrastrukture

Članstvo Crne Gore i Zapadnog Balkana važno je Evropskoj uniji, koliko je Crnoj Gori i regiji važno da postanu dio Unije, poruka je evropskog komesara za susjedstvo i pregovore o proširenju Johanesa Hana iz Prištine, prenosi RTCG.
HAN: 130 miliona eura iz IPA fondova za projekte saobraćaja i infrastrukture
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

U Prištini su i ministri inostranih poslova i saobraćaja Igor Lukšić i Ivan Brajović učestvovali na Ministarskoj konferenciji Zapadnog Balkana. Tema skupa je infrastrikturno povezivanje regije, ali i uključivanje u evropsku saobraćajnu mrežu.

Komesar Han obećao je da će se u EU založiti da se fond za izgradnju infrastrukturu poveća sa 130 miliona eura, na milijardu. Premijeri šest zemalja regiona na ovu temu sastaće se 21.aprila.

U Evropskoj uniji cijene napredak i napore zemalja Zapadnog Balkana u integracijama. Crna Gora lider je u reformama, pregovara u najviše poglavlja, a faktor je i stabilnosti regiona.

“Nema sumnje da je Zapadni Balkan i Crna Gora kao njegov dio važan Uniji. Ujedinjenje još nije završeno. Nije samo vaš interes da završite proces do kraja, već i interes Evropske unije”, saopštio je evropski komesar za susjedstvo i pregovore o proširenju Johanesa Hana .

Da je ulazak zemalja Zapadnog Balkana u Uniju, važan ne samo zemljama aspirantima, nego i samoj evropskoj zajednici, poruka je i minstra vanjskih poslova i evropskih integracija Igora Lukšića:

Važan integracioni faktor je bolja i jeftinija infrastukturna povezanost zemalja regiona, kako i tema konferencije kaže - saobraćajna povezanost sa evropskom mrežom puteva.

Evropski komesar kaže da se, na nivou Zapadnog Balkana konačan sporazum iz oblasti jačanja infrastukturne mreže, očekuje se na sastanku 21. aprila u Briselu.

“Iz evropskih IPA fondova već je planirano 130 miliona eura, za projekte saobraćaja i infrastrukture, a ja ću se lično zalagati da se izdvoji preko milijardu eura, ali moramo zajedno da radimo. Vi morate ponuditi kredibilne i izvodive projekte. A važno je da se uključe i animiraju i međunarodne finansijske institucije”, poručio je Han.

Prioriteti i sumiranje na ovu temu, premijere šest zemalja očekuje u avgustu u Beču. Vicepremijer zemlje domacina Hašim Tači, kaže da konferencija u Prištini i svaka naredna, kao i zemlje pojedinačno moraju privući strane investicije u saobraćajnu infrastrukturu.

“Vrlo je važno da privučemo strane investicije, jer saobraćajna povezanost znači i bolju i jaču komunikaciju i prevazilaženje svih regionalnih prepreka. Počinjemo skromnim koracima, ali imamo velike planove”, saopštio je Tači.

Skup u Prištini nastavak je konferencije Zapadnog Balkana održane u Berlinu, koja je bila pod pokroviteljstvom njemačke kancelarke Angele Merkel. O značaju konferencije na Kosovu, govori podatak da je prati preko 50 novinara ne samo iz šest zemalja već i iz Evropske unije.

Portal Analitika