Kultura

Laureati ULUCG: Srećni spoj beskrajnih zaliha ideja i fikcionalnih slika

Nagrađena djela su se izdvojila srećnim spojem beskrajnih zaliha ideja i fikcionalnih slika i njihove izrazite likovne težine, kazala je istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić, predsjednica ovogodišnjeg žirija za dodjelu nagrada Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore.
Laureati ULUCG: Srećni spoj beskrajnih zaliha ideja i fikcionalnih slika
Portal AnalitikaIzvor

Sumirajući ocjenu tri nagrađena rada i najbolje izložbe, ona je navela kako su djela besprijekorno izvedena "nerutinskim, nepotrošenim postupcima koji odišu zadovoljstvom prepuštanja ekspresivno-manuelnoj aktivnosti, osjećajnost da, bez obzira na želje i namjere autora, pravo značenje umjetničkog djela javlja se tek kroz njihovu materijalizaciju i komunikacijski potencijal".

Četvoročlani žiri, koji su još činili član ULUCG Slobodan Slovinić, istoričar umjetnosti Miloš Marjanović i predsjednik Udruženja Igor Rakčević, jednoglasno je donio odluku da se tri ravnopravne nagrade "Milunović, Stijović, Lubarda" dodijele: Svetlani Dragojević za sliku "Utopija – Brajan park", Veliboru Pavićeviću za sklulptiru "Buđenje kaktusa", i Marku Markoviću za crtež "Utopija". Na isti način žiri je donio odluku da godišnja nagrada za najbolju izložbu u 2014. pripadne Romanu Đuranoviću za postavku "Roman Today".

Pozdravljajući publiku na zvaničnom otvaranju jubilarne 70. Tradicionalne godišnje izložbe članova ULUCG, predsjednik Igor Rakčević podsjetio je na aktuelne probleme tog najstarijeg umjetčkog udruženja.

- Ovaj jubilej govori o predanom radu Udruženja, koje je prolazilo kroz različite periode i izazove. Ovo je možda najteži period u radu ULUCG, jer, kao što znate, već godinama nemamo nikakvu podršku države. Nadam se da će se te stvari izmeniti - kazao je on i tom prilikom pozdravio novoizabranog ministra kulture Pavla Goranovića i brojnu publiku, u kojoj su bili i predstavnici diplomatskog kora.

- Nagrađeni će dobiti plakete. Nažalost, i ove godine ostaju bez novčanog dijela nagrade, jer je svima jasno u kojim okolnostima Udruženje djeluje - zaključio je Rakčević.

2503nagradjenisvet

Ulje na platnu "Utopija – Brayan park" Svetlane Dragojević, kako je istakao žiri, "potvrđuje dosadašnju poetiku umjetnice, koja godinama istražuje fenomene urbanih cjelina, a ovo platno je kvalitativni pomak u njenim istraživanjima".

- Veoma sam zadovoljna i zahvalna svojim kolegama na nagradi. Ona mi je još draža, jer dolazi iz moje države, jer ovo je crnogorska nagrada. Ciklus "Brayan Park" rezultat je mog studijskog boravka u Njujorku 2013. godine. Taj period mi je omogućio da malo istražujem, da promišljam drugačije - izjavila je Dragojević nakon dodjele nagrada.

Pošto u Crnoj Gori rijetko imamo priliku da vidimo njena djela, bila je ovo i prilika da je pitamo kada će se to ponovo dogoditi.

- Uvijek ima slika, zahvaljujući kolektivnim izložbama. Mogu da kažem da će se moji radovi vrlo brzo vidjeti u okviru grupne izložbe u Galeriji "Pizana", na kojoj ću se predstaviti sa mojim kolegama iz prve generacije Fakulteta likovnih umjetnosti sa Cetinja. Što se tiče samostalnog izlaganja, publika će još pričekati, moguće do sljedeće godine - kazala je nagrađena slikarka za Portal Analitika.

2503nagradjenipavi

Skulptor mlađe generacije Velibor Pavićević već drugi put dobija nagradu ULUCG za svoje djelo, ovog puta za "Buđenje kaktusa".

- Ona nedvojbeno ukazuje na snažan osjećaj umjetnikove stvaralačke discipline i pronalažanje podsticaja za kreaciju u svemu što ga okružuje. Njegov rad ima reminiscenciju na početke moderne skulpture, ali istovremeno pokazuje da forma može biti svježa, vitalna, i kroz upotrebu tradicionalnog materijala - stoji u obrazloženju žirija.

Za Pavićevića je nagrada "podsticaj za dalji rad, pogotovo kad dolazi od institucije koja decenijama uspješno radi i istrajava uprkos poteškoćama".

- Skulptura za koji sam nagrađen rađena je u kovanom gvožđu, materijalu kojem sam u posljednje vrijeme posvećen, a koji zahtijeva vrijeme, ima svoje specifične osobine i mora mu se temeljno prići. Zbog svega toga drago mi je što su ga i kolege i publika zapazili.

On je takođe pojasnio svoj stvaralački proces.

- Obično napravim par skica. Ali do sad ni jednom nisam napravio skulpturu koja izgleda kao na skici. Uglavnom ona bude bar malo drugačija. Ali, to i jest čar ovog posla.

2503nagradjenimarko

Kada je riječ o nagrađenom crtežu "Utopija" Marka Markovića, stav žirija je da iz njega provejava "topla poetičnost vizuelnih utisaka svojstvenih dječjem iskustvima".

- Prozračni akvarel ispunjen je nježnim lakim, apstraktnim oblicima koji se mogu prepoznati kao daleke asociojacije na prirodu - vlati trave, sunčan dan...

Za svoj akvarel na papiru Marković s ponosom kaže da je moja prva godišnja nagrada ULUCG.

- Ovo je izložba koja ima dugu i lijepu tradiciju i zato mi je veoma drago što sam je dobio. Nisam neko ko radi zbog nagrada, ali je uvijek lijepo kad vas nagrade i to je sigurno podsticaj u daljem radu.

Za Portal Analitika mladi umjetnik je najavio samostalnu izložbu na kojoj će se predstaviti crtežima i akvarelima - tehnikama kojima se najviše bavi - ali i još nekim radovima.

2503nagradjeniroman

Izložba "Roman Today" kojom se slikar Roman Đuranović likovnoj publici predstavio 1. decembra u Modernoj galeriji, proglašena je najboljom postavkom u 2014. Žiri je odluku obrazložio time da se "izložba izdvojila visokim profesionalizmom i moralnom odgovornošću prema umjetnosti i prema javnosti".

- Odličan izbor radova koji su kroz pažljivo osmišljenu postavku pružili širok uvid u dugogodišnji opus jednog od najznačajnijih umjetnika srednje generacije. Odličan katalog i velika posjećenost izložbe bili su presudni faktori kojim se žiri rukovodio prilikom dodjele nagrade za izložbu godine - stav je žirija.

Na godišnjoj, kao i na nagrađenoj izložbi, Đuranović se predstavio serijama crteža. Za njega su i slike i crteži podjednako biti u prezentaciji umjetničkih ideja.

- Ali, crtež je neposredniji. Brže se dolazi do rezultata, a ideja se brže realizuje. Uostalom, crtež nekad bude i povod za sliku, a meni je i kao samostalno djelo veoma blizak - precizirao je on.

Za ovog umjetnika, nagrada je "vjetar u leđa i podstrek za ubuduće".

- Nova izložba neće biti brzo, ali hoće tokom ove godine, svakako. Izlažem svake godine, tako da ni ova neće biti izuzetak - najavio je Đuranović.

K.J.

Foto: Ivana BOŽOVIĆ

Portal Analitika