Finansije

ĐUKANOVIĆ: Garancije za kredit Abu Dabi fonda formalnog karaktera

Investiciono-razvojni fond (IRF) cijeniće kreditnu sposobnost svakog korisnika podrške Abu Dabi Fonda za razvoj u iznosu od 50 miliona eura, pri čemu garancija države ima više formalnu funkciju, saopštio je premijer Milo Đukanović.
ĐUKANOVIĆ: Garancije za kredit Abu Dabi fonda formalnog karaktera
Portal AnalitikaIzvor

-U konkretnom slučaju riječ je o garanciji, koja ima više formalnu funkciju jer se izdaje za IRF, za čije obaveze država svakako garantuje u skladu sa Zakonom o investiciono razvojnom fondu- rekao je Đukanović u okviru premijerskog sata u Skupštini.

Nezavisni poslanik Mladen Bojanić pitao je Đukanovića koji su uslovi predviđeni u postupku izdavanja državnih garancija, odnosno obezbjeđivanja kolaterala državi za projekat IRF-a Razvoj poljoprivrede kroz podršku Abu Dabi Fonda za razvoj.

Đukanović je kazao da će IRF, nakon analize ukupnih ekonomskih i posebno finansijskih efekata pojedinih projekata, cijeniti kreditnu sposobnost svakog pojedinačnog korisnika ovih sredstava, i u zavisnosti od boniteta, kreditne sposobnosti i budućih efekata investicije procijeniti potreban nivo i kvalitet obezbjeđenja za pozajmljeni novac.

-Svaki pojedinačno odobreni kredit će morati da ima adekvatan kolateral, shodno dobroj bankarskoj praksi- naveo je Đukanović.

On je ocijenio da svaka poslovna aktivnost sa sobom nosi i operativne i finansijske rizike, a pogotovo projekti koji pokreću strukturne promjene u privrednom sistemu.

-Međutim, to ne bi smio biti razlog ili argument za neodlučnost u preduzimanju poteza koji imaju nesumnjiv potencijal promjene nepovoljne realnosti u važnoj oblasti kakva je poljoprivreda. Ciljevi koje sam naveo i koji su realno ostvarivi vjerujem najbolje opravdavaju opredijeljenost Vlade za realizaciju ovakvih investicionih aktivnosti- poručio je Đukanović.

On je kazao da crnogorska ekonomija ima naslijeđen strukturni problem koji se najočitije oslikava kroz spoljnotrgovinski deficit.

-Izrazito veći uvoz od izvoza, između ostalog, odnosi se na uvoz poljoprivrednih proizvoda i to sa značajnih 22,3 odsto, pa svaka odgovorna vlada mora imati aktivnu politiku promjene ove nepovoljne strukture u cilju održanja monetarnog i ekonomskog sistema u dužem period- rekao je premijer.

On je naveo da će se iz kredita iz Abu Dabi Fonda za razvoj finansirati projekti za povećanje i poboljšanje crnogorskih proizvodnih kapaciteta u poljoprivrednoj proizvodnji.

-Time ćemo umjesto odliva novca za uvoz poljoprivrednih proizvoda imati stvaranje nove vrijednosti u domaćem privrednom sistemu, otvaranje novih radnih mjesta i smanjenje stope nezaposlenosti, valorizaciju resursa za poljoprivrednu proizvodnju, koji na prenaseljenoj planeti, sve više dobijaju na značaju- kazao je Đukanović.

Pomoći će se, kako je dodao, poboljšanju kvaliteta života u zemlji, obezbjeđenjem kvalitetne i zdrave hrane, stvaranju uslova za realizaciju dijela te proizvodnje kroz turističke potencijale, čime se ostvaruju značajno veće marže u prodaji poljoprivrednih proizvoda i upotpunjuje turistička ponuda, smanjenju spoljnotrgovinskog deficita, sa stvaranjem mogućnosti da država postane neto izvoznik poljoprivrednih proizvoda, smanjenje uvozne zavisnosti za hranom kao strateškim proizvodom i dalje smanjenje zaduženja i kretanje ka stanju održivih javnih finansija.

(Mina biznis)

foto: RTCG

 
 
 
Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
M Mila K
25.03.2015. 15:12

Ovu skoro slicnu tvrdnju je izgovorio Luksic 2009 kada su se potpisale garancije za KAP. Imajuci u vidu cinjenicu da ako ce ministar poljoprivrede preko IRF-a da diskreciono odobrava kredite, eto novog nameta prema poreskim obveznicima kao i za KAP. i to za manje do dvije godine. Dodatno, imajuci u vidu da se IRF krediti od nedavno dodjeljuju po kafanama, kao i da je profil rizika se znacajno uvecao onda je oprez premijera potreban.

2
0