Ostalo

ĐUKANOVIĆ: Izostaje ulaganje privatnog sektora u sport

U Crnoj Gori izostaje značajnije interesovanje privatnog sektora za ulaganje u sport, a glavni teret njegovog finansiranja i razvoja podnijela je država, kazao je premijer Milo Đukanović.
ĐUKANOVIĆ: Izostaje ulaganje privatnog sektora u sport
Portal AnalitikaIzvor

On je to rekao na sjednici Skupštine na premijerskom satu, odgovarajući na pitanje poslanika Socijaldemokratske partije Izeta Bralića, koje mjere Vlada planira radi ravnomjernog razvoja sporta u državi.

“Glavni teret održavanja i razvoja dostignutog kvaliteta sporta u prethodnom periodu ponijela je država, uz učešće, nažalost, nevelikog broja privrednih subjekata koji su na taj način iskazali društveno odgovoran odnos. Vjerujem da će aktivnosti u pravcu snaženja crnogorske ekonomije za rezultat imati i veći broj finansijski potentnih subjekata koji će podržati razvoj i funkcionisanje sporta u cjelini”, kazao je Đukanović.

On je podssjetio da je Država od od 1995. do 2014. godine za nove i rekonstruisane sportske dvorane, rekreativne centre, fudbalske terene i druge objekte sportske infrastrukture obezbjedila preko 17 miliona EUR.

“Poređenja radi, ukupan iznos sredstava opredjeljen za realizaciju kapitalnih projekata u oblasti sporta u navedenom periodu na nivou države iznosio je 30 miliona EUR”, kazao je Đukanović.

On je naveo da je Vlada u procesu realizacije četiri nova velika objekta na sjeveru Crne Gore, ukupne vrijednosti oko šest miliona EUR (Sportska sala u Beranama, Pomoćni fudbalski tereni u Mojkovcu i Žabljaku, Ski centar u Rožajama).

“Njihov završetak planiran je do kraja ove odnosno naredne godine, a njihova cijena čini trećinu svih investicija koje se u ovom trenutku realizuju u cilju izgradnje i rekonstrukcije sportske infrastrukture. Pred nama su i dva krupna, izuzetno vrijedna projekta, koji pored sportske imaju naglašenu turističku i privrednu dimenziju”, rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, to su žičare na lokalitetu Kolašin 1600 i Cmiljača u Bijelom Polju, čija procijenjena vrijednost iznosi 40 miliona EUR.

“Jasno je da je sjeverni dio Crne Gore bio i ostaje pod značajnom pažnjom države kada je u pitanju razvoj sportskih kapaciteta”, kazao je Đukanović.

On je istakao da je evidentan i nedostatak znanja, iskustva i kreativnosti upravljačkih struktura koje gazduju objektima, pa i u značajnom dijelu onih koji vode sportske kolektive.

"Na osnovu iskustva iz prethodnog perioda mogu reći da se ovo pitanje suštinski ne rješava organizacionim izmjenama u okviru državne Uprave. Čini mi se da se predlaganjem pojedinih rješenja u tom pravcu, odgovornost za loše funkcionisanje sportskih kolektiva, odnosno gazdovanje sportskim infrastrukturnim objektima, pokušava prebaciti na teret državnih institucija", kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, jačanjem kapaciteta sportskih institucija, afirmisanjem javno-privatnog partnerstva uz nastavak prakse društvene podrške pogotovo u zajednicama iz kojih uspješni sportisti i kolektivi dolaze, moraju se proširiti baza subjekata koji su spremni i sposobni da doprinesu stvaranju boljih uslova za razvoj sporta.

On je naglasio da samo tako može obezbijediti kontinuitet vrhunskih rezultata kako u pojedinačnim tako i u kolektivnim sportovima.

“Podsjetiću da je dio javnosti, pa i one sportske, izražavao rezervu prema budućnosti crnogorskog sporta nakon odluke o obnovi nezavisnosti. Vrijeme i rezultati ostvareni u periodu nakon, potvrdili su raskošan sportski potencijal Crne Gore. Dosegli smo najviše evropske i svjetske sportske domete, koji su bili i najubjedljivija međunarodna afirmacija Crne Gore i njenih potencijala”, rekao je Đukanović.

On je kazao da će Vlada nastaviti da snažno podržava sport i u narednom periodu.

(MINA)

Portal Analitika