Abiznis

Podrška za vinogradarstvo i sistem kvaliteta i bezbjednosti hrane

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je još dva Javna poziv za podršku uvođenju i sertifikaciji sistema kvaliteta i bezbjednosti hrane, kao i za podršku vinogradarstvu.
Podrška za vinogradarstvo i sistem kvaliteta i bezbjednosti hrane
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Pravo na korišćenje podrške za unaprjeđenje hrane imaju: pravno lice i preduzetnik, kojima je primarna djelatnost proizvodnja i promet poljoprivredno prehrambenih proizvoda i hrane za životinje.

Iz ministartva su naveli da je za dokumentaciju potrebno dostaviti kratak opis korisnika podrške, rješenje o upisu u Centralni registar privrednih subjekat, potvrdu da podnosilac zahtjeva nema neizmirenih dospjelih obaveza po osnovu poreza i drugih dažbina kojima upravlja Poreska uprava, popunjen zahtjev sa obaveznim potpisom podnosioca zahtjeva i pečatom preduzetnika odnosno pravnog lica, ovjerenu fotokopiju računa sa dokazima o izvršenoj uplati – fiskalni račun i izvodi iz banke za troškove uvođenja i sertifikaciju sistema bezbjednosti i kvaliteta hrane u 2015. godini, ovjerenu fotokopija sertifikata, za KOSHER и HALAL sertifikate zapisnik inspektora nadležnog za poslove poljoprivrede, kojim se potvrđuje da se u procesu proizvodnje sprovode mjere samokontrole prema HACCP principima.

Prijave na Javni poziv za korišćenje sredstava podrške podnose se isključivo na formularu Javnog poziva uz koje se prilaže i ostala neophodna dokumentacija, a dostavljaju se poštom ili preko arhive MPRR u koverti na adresu: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Direktorat za poljoprivredu i ribarstvo po Javnom pozivu za dodjelu podrške za unapređivanje kvaliteta proizvoda za 2015 godinu, Rimski trg br. 46, 81000 Podgorica. Ista adresa važi i za poziv o vinogradarstvu.

Rok za podnošenje prijave je 31. oktobar.

Za poziv i podrđku vinogradarima, potrebno je da korisnik ispunjava sljedeće uslove: da je državljanin Crne Gore sa mjestom prebivališta u Crnoj Gori, upisan je ili je u toku upisa u Registar proizvođača grožđa i vina koji se vodi u Ministartsvu poljoprivrede i ruralnog razvoja, član je Nacionalnog udruženja vinogradara i vinara Crne Gore i ukoliko je korisnik zadruga ili udruženje, to mora dokazati registracijom u Centralni RegistarPrivrednih Subjekata (CRPS);

Ministartvo navodi da su prihvatljive investicije nabavka sertifikovanog loznog sadnog materijala autohtonih sorti, konverzija postojećih rodnih vinograda (zamjena rodnih čokota alohtonih sorti sa kalemovima autohtonih sorti, nabavka materijala neophodnog za zasnivanje vinograda i nabavka opremei specifične mehanizacijeza modernizaciju proizvodnje.

Prihvaltljivi predmeti nabavke su sertifikovani lozni kalemovi autohtonih sorti, potporni stubovi za špalirni uzgoj, sistem za navodnjavanje “kap po kap”, mreža za zaštitu od ptica, inox bura i specifična oprema i mehanizacija.

Za prihvatanje podrške, korisnici moraju imati minimalan broj zasađenih loznih kalemova od 500 komada isključivo autohtonih sorti vinove loze (Vranac, Kratošija, Krstač i Žižak) izuzev u slučaju konverzije postojećih vinograda, na parceli planiranoj za vinograd mora biti obezbijeđen dovod vode i izvršena agrohemijska analiza zemljišta sa preporukom đubrenja, dozvoljeni razmak sadnje je od dva do tri metra između redova i 0,7-1,3 m u redu, to jest gustina sadnje za stone sorte od 2.500 do 3.000 kalemova po hektaru, odnosno 4.000-5.000 kalemova za vinske sorte, stubov u redu se postavljaju sa razmakom od četiri do sedam metara. Zatim, za nabavku inox buradi, specifične opreme i mehanizacije mogu konkurisati poljoprivredna gazdinstva koja imaju minimum 2.000 čokota, podržava se nabavka isključivo novih materijala i opreme, investicija se mora započeti i realizovati u ovoj godini, prije krčenja čokota u procesu konverzije vinograda, potrebno je dostaviti zahtjev za evidentiranje postojećeg stanja – sortnog sastava vinograda i samo jedno poljoprivredno gazdinstvo ima pravo na podršku jednom u toku Javnog poziva.

Minimalna vrijednost investicije je 500 eura, a maksimalna 10.000 eura. Rok za dostavljanje zahtjeva za zasnivanje novih i konverziju postojećih vinograda je 1.maj, a za jesenju sadnju i ostale prihvatljive investicije 1. decembar.

Portal Analitika