Zanimljivosti

Kakvu tajnu krije unutrašnjost Zemlje?

Naše viđenje planete Zemlje prilično je površno - i to doslovno. Sve što iskusimo, bilo da su u pitanju najdublje oblasti okeana ili najviši vrhovi planina, odvija se na najpovršnijem sloju Zemljine kore.
Kakvu tajnu krije unutrašnjost Zemlje?
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Nedavno je, međutim, otkrivena još jedna tajna. Istraživanje, objavljeno u stručnom časopisu “Nature Geoscience”, pokazalo je da se u unutrašnjosti Zemlje, negdje na sredini mantla, krije čvrst sloj rastopljenih i savitljivih stijena.

Ovo otkriće moglo bi da pruži odgovor na pitanje zašto tektonske ploče prestaju da se pomijeraju na oko 1.500 kilometara dubine.

Naučnici su tokom istraživanja koristili specijalan instrument - dijamantski nakovanj - kojim su vršili veliki pritisak na stijene koje se obično mogu naći u mantlu. Kada su stigli do pritiska koji oponaša uslove na 1.500 kilometara dubine, ustanovili su da se jačina stijena drastično povećava - oko 300 puta više od uobičajene vrijednosti. Ispod te tačke, atomi koji ulaze u sastav stijena počinju da se kreću slobodnije, popuštajući i dozvoljavajući pločama da potonu.

Međutim, upravo zahvaljujući tome što su stijene na dubini od 1.500 m toliko izdržljive, podrivene ivice tektonskih ploča ostaju neko vrijeme u tom položaju, između stijena i čvrste mase.

Izvor: Popular Science; Foto: bark/Flickr.com

Portal Analitika