Društvo

Lovni inspektor postupio po zakonu u slučaju odstrijeljenog medvjeda u Dromiri

U slučaju ubijenog medvjeda u kanjonu Morače, nije bilo propusta u postupku inspekcijkog nadzora, kako su to mediji prenijeli na osnovu izjave predsjednika Upravnog odbora lovačke organizacije Podgorica Dragoljuba Kažića, saopšteno je iz Inspekcije za šumarstvo i lovstvo.
Lovni inspektor postupio po zakonu u slučaju odstrijeljenog medvjeda u Dromiri
Portal AnalitikaIzvor

Kako su kazali, kada se desi krivolov, po Zakonu o divljači i lovstvu (član 48), korisnik lovišta je dužan da odmah po tom saznanju obavijesti lovnu inspekciju i druge nadležne organe kako bi se na licu mjesta utvrdilo činjenično stanje.

"Ističemo da u ovom slučaju lovačka organizacija Podgorica nije ispoštovala proceduru, već je o krivolovu obavijestila nadležnog inspektora tek u momentu kada su lovočuvari  već doprepimili odstrijeljenog medvjeda na trotoar, neposredno ispred sjedišta lovačke organizacije Podgorica. S obzirom na te okolnosti, inspektor za lovstvo je izvršio nadzor na licu mjesta i preuzeo sve zakonom predviđene mjere i radnje, naredivši da se izvrši veterinarski pregled, kao i da se odstrijeljeni medvjed ukloni i propisno uništi. Po svim naloženim mjerama inspektora je i postupljeno", ističe se u saopštenju Uprave za inspekcijske poslove.

Inspekcija za šumarstvo i lovstvo podnijela je Osnovnom državnom tužilašvu Podgorica krivičnu prijavu protiv NN lica.

Portal Analitika