Društvo

Agentima ANB-a otpremnine po 17.000 eura

Agencija za nacionalnu bezbjednost ANB ponudila je otpremnine za oko 100 pripadnika ove službe koji su stekli uslove za penziju.
Agentima ANB-a otpremnine po 17.000 eura
Portal AnalitikaIzvor

Pripadnicima Agencije ponuđne su otpremnine od 15.000 do 17.000 eura, piše Dan.

Kako navodi taj medij visina ponuđene otpremnine zavisi od godina radnog staža, funkcije koju su službenici obavljali, starosti. Na ovaj način za otpremnine službenika ANB-a izdvojiće se više od milion i po eura.

Prema saznanjima Dana među onima koji ne žele da idu u penziju ima starih operativaca za koje je rezervisano mjesto u drugim organima. Ovo pitanje se može riješiti do 31. maja i ti operativci više neće raditi u Agenciji. Na taj način biće ispunjen još jedan od uslova koji su postavljeni kako bi Crna Gora dobila pozivnicu u NATO.

Zakon o Agenciji za nacionalnu bezbjednost poslanici Skupštine usvojili su na plenumu održanom 17. februara ove godine.

Član 52 b Zakona o ANB-u propisuje da službeniku Agencije koji zaključno sa 30. aprilom 2015. godine navrši najmanje 50 godina života i 25 godina staža osiguranja, od kojih najmanje 15 godina efektivno provedenih na poslovima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem, radni odnos prestaje najkasnije 1. maja 2015. godine. U ovom slučaju, kako zakon propisuje, službenik Agencije ima pravo na starosnu penziju.

Starosna penzija iz stava 2 ovog člana određuje se na način propisan Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju, s tim što se prilikom određivanja ličnog koeficijenta, ako je za službenika Agencije povoljnije, lični koeficijent utvrđuje na osnovu zarade, odnosno naknade zarade, ostvarene u kalendarskoj godini koja prethodi godini ostvarivanja prava na starosnu penziju glasi stav 3 ovog člana Zakona o ANBu.

Određeni iznos starosne penzije uvećava se za 40 odsto, s tim što ne može biti veći od najvišeg iznosa starosne penzije utvrđene u skladu sa Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju. Pravo na starosnu penziju primjenom ovog člana može se ostvariti do 1. jula 2015. godine.

Portal Analitika