Društvo

MSS pozdravlja mišljenje Venecijanske komisije

Medijski savjet za samoregulaciju pozdravlja mišljenje Venecijanske komisije dato na predlog izmjena Zakona o medijima. Kako je MSS tvrdio i krajem prošle godine Venecijanska komisija je ovim mišljenjem samo potvrdila da bi predloženi amandmani bili veliki korak nazad u medijskim slobodama u Crnoj Gori i značili bi njihovo ozbiljno ograničavanje.
 MSS pozdravlja mišljenje Venecijanske komisije
Portal AnalitikaIzvor

„Davanje odriješenih ruku državnom tužiocu i nadležnim sudovima da odlučuju šta je to javni moral i ko se ogriješio o njega u medijima, otvorio bi se ogroman prostor za zloupotrebu takvog Zakona, a istovremeno bi se ozbiljno ugrozio stepen ostvarenih medijskih sloboda.

Poslije ovakvog mišljenja ovog tijela Savjeta Evrope MSS očekuje da će predloženi amandmani biti povučeni iz daljnje procedure“, navodi se u saopštenju MSS-a.

Medijski savjet koristi ovu priliku da predloži poslanicima, kao i svim ostalim institucijama da pokrenu inicijativu za izradu posebnog Zakona o kleveti kojim bi se garantovala efikasna sudska procedura u slučajevima klevete u medijima. Na žalost jedan ovakav zakon nije pratio dekriminalizaciju klevete, tako da građani u dugotrajnim sudskim procesima nisu mogli da nađu satisfakciju za klevetanje u medijima. 

„Svi ostali putevi kojima se predlažu zabrane i ukidanje medija ne donose odgovor na klevete i uvrede u medijima,već samo opasnost po daljnje ograničavanje slobode izražavanja u nas“, zaključuje se u saopštenju koje je potpisao Ranko Vujović izvršni sekretar Medijskog savjeta za samoregulaciju.

 

Portal Analitika