Društvo

Medvjed bez glave završio na ulici greškom inspektora

Predsjednik Upravnog odbora Lovačke organizacije Podgorica Dragoljub Kažić uputio je juče javno izvinjenje zbog toga što je ustrijeljeni i iskasapljeni medvjed nekoliko sati bio „izložen“ ispred kafane „Lovac“. Kako kaže, do toga je dovela nesmotrenost inspektora lovstva i šumarstva za Podgoricu i Crnu Goru, Milenka Malidžana i Alije Bralića.
Medvjed bez glave završio na ulici greškom inspektora
Portal AnalitikaIzvor

Kažić nije želio da osuđuje inspektore, kaže da su svi bili u šoku zato što se prvi put suočavaju sa ovakvim slučajem. Međutim, priznaje da je scena bila užasna za sve koji su se našli u okolini, ili su putem medija vidjeli fotografiju.

- Želim da se izvinim svim prolaznicima, čitaocima i gledaocima koji su upoznati sa ovim slučajem preko medija. Riječ je o nespretnosti inspektora, nije to bilo pravo mjesto za uviđaj, trebalo je da inspektori obave posao profesionalnije. Ne bih volio da je moje dijete vidjelo tu scenu, a mogu misliti kako je bilo prolaznicima. Upućujem veliko izvinjenje svima – poručio je Kažić. Do sada se, kaže, nije susreo sa ovakvim slučajem.

- Ovo ne može normalan čovjek da uradi, to majka ne mo-že da odgoji. Da je pravi krivolovac, on bi uništio dokaze. To je zaštićena divljač, a i lovostaj traje od 22. februara do 1. jula. Odstrijel medvjeda zabranjen je međunarodnim konvencijama. Međutim, godišnjim planom može se izdati posebna dozvola, tj. „osuditi“ neki medvjed ukoliko ugrožava nečiju bezbjednost - objasnio je Kažić. Kako je za Pobjedu ispričao Kažić, po anonimnoj dojavi upravnik lovočuvara Igor Ljumović je u mjestu Dormira u kanjonu Morače našao medvjeda bez glave, kojem su bile odsječene i šape sa prednjih nogu. Procjenjuje se da je bio star oko tri godine.

 - Odrubljena glava ne predstavlja trofej jer je u pitanju mladi medvjed, a kandže će počinioci vjerovatno iskoristiti za priveske ili nešto slično – procijenio je Kažić. Upravnik Igor Ljumović zajedno sa dva lovočuvara - Milisavom Veškovićem i Draganom Vešovićem, dovezao je lešinu ispred prostorija lovačke organizacije. O tome je obaviješten inspektor lovstva i šumarstva Milenko Malidžan. On je, sa glavnim inspektorom lovstva i šumarstva za Crnu Goru Alijom Bralićem, naredio da se medvjed izbaci na pločnik i obavi uviđaj.

- Nakon toga, tijelo medvjeda odneseno je u laboratoriju Veterinarske ustanove da se uzmu uzorci. Poslije smo pošli u policiju da damo izjave. Nadamo se da će policija rasvijetliti ovaj slučaj do kraja – kazao je Kažić. On je iznio i sumnju da medvjed nije ubijen tamo gdje je nađen, već samo bačen na to mjesto. Tijelo medvjeda je zapaljeno i ostaci zakopani, kako nalažu propisi.(Pobjeda)

Portal Analitika