Zanimljivosti

VIDEO: Asteroid koji je napravio krater prečnika 400 km i gotovo uništio život na Zemlji

Naučnici u Australiji otkrili su najveću površinu udara asteroida, širine 400 kilometara, koji se dogodio prije najmanje 300 miliona godina.
VIDEO: Asteroid koji je napravio krater prečnika 400 km i gotovo uništio život na Zemlji
Portal AnalitikaIzvor

Ova površina nalazi se duboko ispod Zemljine kore i sastoji se od dva odvojena ožiljka u Bazenu Vorbarton. 
Tim sa Nacionalnog univerziteta Australije (ANU) saopštio je da se asteroid prepolovio prije nego što je udario o zemlju, a svaki fragment širi je od 10 kilometara. 
Vjeruje se da se udar dogodio prije najmanje 300 miliona godina. 
Površinski krater davno je nestao, ali je geofizičkim modelovanjem ispod površine pronađen dokaz o dva velika udara, rekao je doktor Endrju Glikson. 
"To je značilo kraj života za mnoge vrste na planeti", rekao je on za BBC. 
Stijene oko zone udara stare su između 300 i 600 miliona godina, ali sloj pepela koji se pojavio kao posljedica udara nije detektovan kao sediment u stijenovitim slojevima iz tog perioda. 
Vjerovanje da je ogroman meteor ubio dinosauruse prije 66 miliona godina poklapa se sa slojem sedimentnih stena u cijelom svetu. 
Zona udara otkrivena je slučajno, dok su naučnici bušili dva kilometra ispod površine u okviru geotermalnog istraživačkog projekta. 
Tokom iskopavanja pronađeni su tragovi stijene koja se pretvorila u staklo zbog ekstremnih temperatura i pritiska, što se poklapa sa velikim udarom. (Klix.ba)

 

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.