Društvo

Tužilaštvo formiralo dva predmeta o Manastiru Ostrog

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici formiralo je dva predmeta o Manastiru Ostrog – saznaje nezvanično Pobjeda. Jedan predmet odnosi se na upis tog vjerskog kompleksa na Mitropoliju crnogorsko-primorsku, a drugi na radove koji se izvode na manastirskim objektima.
 Tužilaštvo formiralo dva predmeta o Manastiru Ostrog
Portal AnalitikaIzvor

U istrazi o upisu Manastira Ostrog na MCP, Tužilaštvo je krenulo od Uprave za nekretnine, koja bi morala da ima dokumentaciju o tom činu. Prema nezvaničnim informacijama, Tužilaštvo će se obratiti na sve adrese koje mogu doprinijeti rasvjetljavanju tog slučaja. Tužilaštvo provjerava i da li radovi na Manastiru predstavljaju povredu zaštićenog kulturnog dobra, jer ako je to u pitanju, onda se radi o krivičnom djelu. Prema saznanjima Pobjede, uprava Manastira u odbrani insistira da izvodi radove na manastirskom kompleksu kako bi sanirala oštećenje kulturnog dobra. Tužbe protiv Uprave za nekretnine i Mitropolije crnogorsko-primorske u toku prošle godine podnijele su Crnogorska pravoslavna crkva i Uprava za zaštitu kulturnih dobara. Tužbe CPC podnijela je krivičnu prijavu Vrhovnom državnom tužilaštvu - Odjeljenju za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina protiv nepoznatih službenika iz Uprave za nekretnine – područna jedinica Danilovgrad, jer su nezakonito na Srpsku pravoslavnu crkvu prepisali manastire Ostrog i Ždrebaonik i 25 crkava i drugih objekata.

U prijavi CPC tvrdi da su službenici danilovgradske Uprave za nekretnine bez pravnog osnova, a suprotno Zakonu o državnom premjeru i katastru nepokretnosti, nakon 2007. godine, protivpravno upisali na MCP 1.634.664 metara kvadratnih livada, šuma i pašnjaka, manastire Ostrog i Ždrebaonik i 25 crkava i crkvenih objekata enormne materijalne i kulturne vrijednosti. Da bi zaklonila činjenicu da je nezakoniti upis izvršen nakon referenduma, navode u CPC, područna jedinica Uprave za nekretnine u Danilovgradu dala je javnu izjavu da je upis izvršen nakon izlaganja katastarskih operata 1991. godine, što nije tačno.

- Naprotiv, bez ikakve pravne procedure, upis je izvršen tek nakon referenduma, u novim političkim okolnostima, s namjerom da se dio državne teritorije i naša najveća svetinja uzakone u vlasništvu strane države. To krivično djelo nezakonitog upisa koje su izvršila ova službena lica, u sebi sadrži bića više krivičnih djela – protivustavne djelatnosti, korupcije, izdaje domovine i zloupotrebe službenog položaja - saopšteno je iz CPC.

Uprava za kulturna dobra podnijela je dvije krivične prijave osnovnom državnom tužiocu u Danilovgradu protiv MCP zbog kršenja Zakona o zaštiti kulturnih dobara i narušavanja arhitektonskog, umjetnič- kog i ambijentalnog značaja Manastira Ostrog, jer se na manastirskom kompleksu izvode opsežni građevinski radovi. Direktorica Uprave Anastasija Miranović kazala je ranije Pobjedi da MCP nema dozvolu za radove na Manastiru Ostrog i da se njima narušava njegov arhitektonski, umjetnički i ambijentalni značaj.

Portal Analitika