Zanimljivosti

Kako postiti od ljutnje

Za početak, treba shvatiti da svaka nepravda, putem prirodne pravde i karme, zapravo više škodi onome ko ju je nanio, piše portal Lovesensa.rs.
Kako postiti od ljutnje
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Ljutnja se lako stvori ako se naša očekivanja ne ispune - tada ego može da se osjeti zanemaren i postaje izrazito dominantan. Ako ljutnja potraje, njena vatra podiže kisjelost tijela i počinje da nagriza sistem iznutra uzrokujući mnoge zdravstvene probleme, poput bolova u zglobovima i mišićima, oslabljenog vida i tegoba kardivaskularnog, nervnog sistema i sistema za varenje.

Kad ljutnja nastupi, možemo sa njom da se suočimo na nekoliko načina. Kao prvo, čim se pojavi, možemo proučiti neispunjeno očekivanje na kojem se ona temelji i prebaciti se na jednu ili više njoj neprijateljskih rasa (radost, ljubav, čuđenje).

Ako pak osjećamo da nam je dužnost da se suočimo sa nepravdom koja je prouzrokovala našu ljutnju, to možemo učiniti nenasilno. Treba da osvijestimo da ljutnja samo povećava razmjere problema (gubitkom unutrašnjeg mira i sreće) i da možda nismo u stanju da spriječimo svaku nepravdu koja nam je nanijeta, ali smo mi ti koji možemo odlučiti hoćemo li je pretvoriti u još veći problem.

Kad shvatimo da svaka nepravda, putem prirodne pravde i karme (zakona akcije i reakcije), zapravo više škodi onome ko ju je nanio, spoznaćemo da nema potrebe za ljutnjom, pa ćemo lako oprostiti.

Pojavu ljutnje u tijelu možemo ublažiti i rashlađivanjem vatre ljutnje: laganim ispijanjem nekoliko čaša hladne (ali ne ledene) vode; izbjegavanjem slatke, slane, masne, kisjele, ljute hrane; žvaćući kardamon, uvođenjem jogurta i limuna u ishranu i nošenjem bisera.

U trenucima ljutnje pomaže i duboko disanje (udah - nos, izdah - nos ili udah - nos, izdah - usta). Kad se odlučite na post od ljutnje, obećajte sebi da se određeno vrijeme nećete ljutiti mišlju, riječju ili djelovanjem. Ali zapamtite: ljutnja se nikad ne smije potiskivati, treba je odstraniti istinom, oprostom i pročišćenjem.

Izvor: lovesensa.rs; foto: magazin.net.hr

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.