Svijet

Nepristupačan teren za izvlačenje tijela nastradalih

Biće potrebno više dana za izvlačenje tijela nastradalih iz zone u kojoj se srušio avion njemačke kompanije "Džerman vings", saopštila je francuska policija.
Nepristupačan teren za izvlačenje tijela nastradalih
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Prema pisanju francuskog lista "Figaro" pronađena je jedna od crnih kutija aviona.

U žandarmeriji u Ijeru, u Provansi, navode da je nađeno desetak krupnih ostataka srušenog aviona, dok su ostali sitniji dijelovi rastureni unaokolo, prenosi "Figaro".

"Ostaci aviona su rastureni na površini od oko jednog hektara, u zoni kojoj je veoma teško pristupiti. Avion se srušio u veoma strmoj oblasti", objasnio je potpukovnik žandarmerije u Ijeru.

Poslanik iz regiona Alp-de-Ot-Provans, Kristof Kastane, koji je sa ministrom unutrašnjih poslova avionom nadlijetao zonu nesreće, opisao je na Tviteru prizor koji je vidio kao "stravičan".

Kastane, koji se trenutno nalazi u kriznom štabu, je prema pisanju pariskog lista "Figaro" izjavio da je pronađena jedna od crnih kutija aviona.

Istovremeno, u Ministarstvu unutrašnjih poslova u Parizu upozoravaju da se mjesto nesreće nalazi u veoma opasnoj i nestabilnoj zoni.

U policiji u gradu Le Verne nedaleko od mjesta nesreće ukazuju, međutim, da "nema potrebe ni za kakvim spasilačkim operacijama, pošto su svi mrtvi", prenosi AFP.

Neimenovani policijski oficir je rekao da je praktično nemoguće da ima preživjelih među putnicima i članovima posade.

Portparolka Savjeta za nacionalnu bezbjednost SAD Bernadet Mijan izjavila je da ne postoje indicije da je današnji pad aviona kompanije "Džerman vings" u francuskim Alpima rezultat terorističkih aktivnosti.

Bijela kuća je saopštila da je predsjednik Barak Obama informisan o avionskoj nesreći i da će zvaničnici SAD biti u kontaktu sa francuskim, njemačkim i španskim kolegama, kako bi im pružili pomoć, javile su agencije.

Osim toga, u toku dana saučešće porodicama i prijateljima nastradalih u avionskoj nesreći.

"Žalimo zbog strašnog gubitka koji je pogodio pojedince, porodice i države. Sjutra, na otvaranju plenarne sjednice, Evropski parlament će minutom ćutnje odati počast žrtvama", kaže se u saopštenju Martina Šulca.

On je dodao da je ta zona zatvorena i da je otpočeta istraga. Francuski premijer Manuel Vals je saopštio da je helikopter koji je dopro do mjesta nesreće potvrdio da nema preživjelih.

Takođe je rekao da vlasti nisu utvrdile uzrok pada aviona.

Vlasti su upostavile krizni štab u Le Verneu koji se nalazi u dolini Blanš između gradića Dinj-le-Ben i Barselonet, nedaleko od mjesta gdje se danas prije podne srušio avion.

U zoni nesreće raspoređeno je sedam policijskih helikoptera i letjelica civilne bezbjednosti i uspostavljen vanredni centar za kontrolu leta da bi organizovao težak vazdušni saobraćaj ka mjestu nesreće i sa njega, navode izvori bliski operaciji.

Oko 360 vatrogasaca iz okolnih regiona poslato je u ovu zonu da pomognu lokalnim snagama.

Tamo je upućena i logistička oprema, uključujući rasvjetu kako bi se operacije spašavanja nastavile i tokom noći.

Portparol francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova Pjer-Anri Brande izjavio je ranije danas da su ostaci aviona kompanije "Džerman vings" pronađeni na nadmorskoj visini od 2.000 metara.

On je za televiziju BFM rekao da predstoji "izuzetno dugo i teško" pretraživanja terena zbog nepristupačnosti.

Avion "erbas A 320" srušio se sa 144 putnika i šest članova posade u Alpima na jugu Francuske, 100 kilometara sjeverno od Nice, dok je letio iz Barselone u Dizeldorf, a francuski državni sekretar ministarstva saobraćaja Alen Vidali izjavio je da nema preživjelih.

Izvor i foto: b92.net

Portal Analitika