Politika

Krivokapić u jednodnevnog zvaničnoj pośeti Briselu

Predśednik Ranko Krivokapić se danas u Briselu, tokom svoje jednodnevne zvanične pośete, susreo sa Martinom Šulcom, predśednikom Evropskog parlamenta, stoji u saopštenju iz Krivokapićevog kabineta.
Krivokapić u jednodnevnog zvaničnoj pośeti Briselu
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Takom susreta predśednik Krivokapić je istakao zadovoljstvo da je u jednoj od prelomnih godina evropskih integracija i odlučujućoj godini za NATO integracije Crne Gore, lider evropskog parlamentarizma predśednik Martin Šulc, dao snažnu podršku ključnim nosiocima u crnogorskom društvu borbe za implementaciju evropskih ideja i istakao lidersku poziciju Crne Gore u evropskim integracijama u regionu Zapadnog Balkana.

Kako stoji u saopštenju na sastanku je ocijenjeno da je posebno značajno da je neposredno poslije usvajaja zaključaka Evopskog parlamenta o Crnoj Gori stavljen naglasak na mjerljive i održive rezultate u oblasti vladavine prava – što je srce ukupnog kretanja Crne Gore ka Evropskoj uniji.

Tokom susreta Krivokapića i Šulca crnogorski parlament je dobio pohvale, te je ocjenjen kao primjer za region. Sagovornici su zaključili da pozitivne ocjene koje dobija Skupština Crne Gore predstavljaju svjevrsnu obavezu da se dijalogom stvara kohezija u crnogorskom društvu koja će napore učiniti plodotvornijim u interesu izlaska iz krize i boljeg života građana.

Danas se u Briselu predśednik Ranko Krivokapić obratio Odboru za vanjsku politiku EP, kojem su pored predśednika ovog tijela Elmar Broka prisustvovali i parlamentarci iz zemalja Zapadnog Balkana i Turske.

Predśednik Krivokapić je u svojem obraćanju Odboru za vanjske poslove EP, u sklopu Konferencije „Razvoj političke kulture i jačanje političkog dijaloga ka održivoj demokratiji“ poručio da je mjera snage demokratije upravo snaga parlamenta, posebno u mladim demokratijama.

“Nejednakost najlakše vodi u demagogiju, a nejednakost i kriza najlakše vode u populizam. Mi na Balkanu imamo iskustvo snažnih lidera poslije kojih su ostajale slabe države. Institucija je ono što daje stabilnost, a parlament čuva tu stabilnost i dostojanstvo građana” rekao je u svom obraćanju predśednik Krivokapić.

Svoje obraćanje predśednik Krivokapić je zaključio porukom: “Moramo uzeti odgovornost za bolne promjene. Važno je da naše države na Balkanu stabilizujemo i ojačamo. Vlast i opozicija treba da dijalogom traže odgovor na zajedničke izazove.”

Predśednik Skupštine Crne Gore je tokom boravka u Briselu imao brojne susrete i sa šefovima poslaničkih grupa u EP, izmeđuostalih susreo se sa Đanijem Pitelom, predśednikom alijanse socijalista i demokrata u EP. Tom prilikom sagovornici su istakli da su ciljevi poput vadavine prava, socijalne pravde, slobode medija i stvaranja prosperitetnih uslova za mlade, ono oko čega se moramo zajedno boriti. Tokom susreta je poručeno da crnogorska Skupština ima punu podršku kolega iz EP na svom putu dostizanja i implementacije EU standarda.

Već naredni mjesec, zajednički odbor EP i crnogorskog parlamenta će zasijedati u Crnoj Gori, a Skupština Crne Gore će sa Evropskim parlamentom biti domaćin okupljanja regionalnih parlamenata na temu „Nezavisnost i reforma pravosudnog sistema u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj“.

 

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.