Politika

NOVA: Naš narod nikada neće zaboraviti proljeće 1999. godine

Nova srpska demokratija (NOVA) danas je u nekoliko crnogorskih gradova odala počast vojnicima i civilima koji su poginuli tokom NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije.
NOVA: Naš narod nikada neće zaboraviti proljeće 1999. godine
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Iz te partije su saopštili da su položili vijenac na spomenik u kasarni “Milovan Šaranović” u Danilovgradu, gdje je, kako se podsjetili, prije 16 godina “pala prva žrtva bombardovanja SRJ, vojnik Saša Stajić”.

NOVA je, kako se navodi, godišnjicu napada na Crnu Goru i Srbiju obilježila i u Podgorici, Nikšiću, Tivtu, Beranama, Andrijevici, Mojkovcu.

“NOVA se na današnji dan sa ponosom sjeća svih onih koji su položili svoje živote u odbrani otadžbine, i svih onih koji su se odazvali pozivu Vojske Jugoslavije da brane svoju zemlju”, navodi se u saopštenju.

Iz NOVE su poručili da neće zaboraviti bombardovanje.

“Naš narod nikada neće zaboraviti to proljeće 1999, kada je najjači vojni savez u istoriji ljudske civilizacije ubijao civile i vojnike, rušio bolnice, stambene objekte, medijske kuće, mostove, hidroelektrane”, kazali su iz te partije.

Svaki dan “toga rušilačkog pohoda NATO snaga”, koji je, kako su naveli, izveden bez ikakvog povoda, bez saglasnosti UN i uz kršenje međunarodnog prava, ostaće zabilježen u sjećanju građana Crne Gore.

“Kao što se sa ponosom sjećamo 60.000 ljudi u Crnoj Gori koji su se odazvali pozivu da brane otadžbinu i svih pola miliona vojnika na području SRJ, moramo se, nažalost, sjetiti i onih koji će ostati upamćeni po izdaji i koji su tih tragičnih dana bili podrška agresoru, a nalazili su se na najodgovornijim funkcijama u crnogorskoj vlasti”, navodi se u saopštenju.

Iz NOVE su poručili da sa ponosom ističu da su članovi te stranke “časno ispunili svoju obavezu prema otadžbini i da su učestvovali u njenoj odbrani toga proljeća 1999. godine”.

“Zato smo kao NOVA potpuno jasni u odnosu prema NATO paktu, ne želimo mu ništa dobro i protivimo se ulasku Crne Gore u taj savez”, poručili su iz te partije.

Takav stav, kako su kazali, ima i preko 70 odsto građana i “uzaludna je kampanja kojom se pokušava povećati procenat pristalica ovoga ofanzivnog vojnog saveza”.

“Naši građani odlično znaju šta je NATO, 1999. godine su upoznali metode i način na koji taj pakt funkcioniše, i zato su oštro protiv njega”, poručili su iz NOVE.

“Danas je u Skupštini, na prijedlog NOVE i njenog potpredsjednika Slavena Radunovića, minutom ćutanja odata počast žrtvama NATO agresije i smatramo da je veoma važno da su svi predstavnici građana na ljudski i dostojanstven način iskazali poštovanje prema ovim žrtvama”, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: MINA

Portal Analitika