Zanimljivosti

Tajni sastojak zdravijeg života

Istraživači su otkrili da ishrana bogata žitaricama kao što je kinoa i kaša, mogu da utiču na kvalitet i dužinu života.
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Istraživanje je sprovela Harvard škola zdravlja i ono je obuhvatalo 367.442 odrasle osobe u periodu od 1995. do 2009. godine.

Istraživači su zabilježili 46.067 smrtnih slučajeva i otkrili da su osobe koje su dnevno jele žitarice imale 17 odsto manji rizik od prerane smrti kao i znatno manji rizik dobijanja respiratornih bolesti i raka.

Glavni naučnik dr Lu Đi je izjavio da konzumiranje žitarica umanjuje rizik smrtnosti i obolijevanja od raka, srčanih bolesti i drugih infekcija.

Međutim, pošto se istraživanje svodilo samo na posmatranje, naučnici ne mogu sa sigurnošću da tvrde da žitarice mogu da produže život već se samo dovode u vezu sa manjim rizikom od prerane smrti.

“Naši nalazi treba da motivišu buduća istraživanja naročito klinička i eksperimentalna kako bi se detaljnije ispitali pozitivni efekti žitarica,” izjavio je doktor Lu.

Izvor i foto: b92.net

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.