Fudbal

Mođi oslobođen optužbi, Juve traži odštetu!

Bivši predsjednik Juventusa Lučijano Mođi oslobođen je za dvije optužbe u vezi sa "Kalčopoli" aferom iz 2006. godine, dok je treća odbačena zbog zastarjelosti.
Mođi oslobođen optužbi, Juve traži odštetu!
Portal AnalitikaIzvor

Mođi je oslobođen optužbi za dvije prevare u sportu za šta je prvobitno dobio dvije godine i četiri mjeseca zatvora, dok je optužba za zavjeru zastarjela. Juventusu su zbog toga oduzete dvije titule šampiona (2005, 2006) i izbačen je u Seriju B, zbog čega gigant iz Torina traži odštetu od 433 miliona eura i vraćanje titula od FS Italije.

Međutim, sudija Aldo Fijale je zaključio da je postojao sistem na izbor sudija kojim je uticano na rezultate takmičenja u Seriji A, pa će zbog toga Juventusu biti teško da naplati odštetu. 

"Bilo je potrebno devet godina da dokažemo da su te dvije sezone bile regularne, da je sudijska organizacija časno radila svoj posao i da nije bilo međusobne komunikacije. Suđenje je bilo čudno, devet godina smo se zezali. Ovo je bila neprijatna stvar i na kraju se ništa nije dogodilo", rekao je 77-godišnji Mođi koji je dobio doživotnu zabranu bavljenja fudbalom. 

Pored Mođija, ukinuta je i zatvorska kazna za bivšeg direktora Juventusa Antonija Girauda, dok su ranije zbog zastarelosti oslobođeni bivši vlasnici Fiorentine Andrea i Dijego Dela Vale, te predsjednik Lacija Klaudio Lotito. 

Oslobođene su i bivše sudije Paolo Bertini i Antonio Datilo, ali ne i bivši zvaničnik Serije A Masimo De Santis i Salvatore Rakabulto. 

Tako je cijela afera Kalčopoli ispala svojevrsna farsa. FS Italije je odugovlačio stvari kako bi slučaj zastario, pa je prebačen na sud, đe je takođe većina optužbi zastarjela. Nije do kraja ispitano ni učešće čelnika Intera u cijelom slučaju, kluba koji je najviše profitirao u godinama poslije afere, a skoro deset godina kasnije odnosi u Seriji A su skoro identični, Juventus je dominantan, ostali se bore za mrvice. 

Na kraju se može zaključiti sljedeće – niko nije pobijedio, igra je ostala ista samo su se igrači promijenili, a italijanski fudbal je vjerovatno na najnižim granama u posljednjih nekoliko decenija.

(B92)

Portal Analitika