NATO

MAŠULOVIĆ: Crna Gora nastavlja sa ispunjavanjem obaveza na putu ka NATO

Crna Gora će nastaviti sa odgovornim ispunjavanjem obaveza na putu ka NATO kako bi, do kraja godine, zemlje Alijanse donijele pozitivnu odluku o pozivnici za članstvo, kazao je predstavnik Ministarstva odbrane, Ivan Mašulović.
MAŠULOVIĆ: Crna Gora nastavlja sa ispunjavanjem obaveza na putu ka NATO
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

On je danas, na otvaranju NATO Radionice za koordinaciju partnerskih vojnih aktivnosti u Budvi, ukazao na neophodnost i značaj saradnje među zemljama radi ostvarivanja zajedničkih ciljeva, uzimajući u obzir nove bezbjednosne izazove na globalnom planu i ograničene finansijske resurse.

“Otvarajući radionicu zamjenik načelnika štaba u Savezničkoj komandi za operacije Mihael Jakovljev i predstavnik Direktorata za vojna partnerstva Ali Cetinkaja pozdravili su napredak koji je Crna Gora ostvarila na putu ka NATO i pohvalili rezultate u procesu reformi sistema odbrane”, kaže se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Oni su se, kako se navodi, zahvalili na uspješnoj organizaciji radionice koja je okupila oko 150 predstavnika Partnerskih zemalja, sjedišta NATO u Briselu i NATO komandi.

Iz Ministarstva su naveli da će radionica trajati do 27. marta i da je to najznačajniji događaj koji organizuje Direktorat za vojna partnerstva iz SHAPE, Mons, a održava se na godišnjem nivou.

“Crna Gora je, u skladu sa svojim evroatlantskim opredjeljenjem i statusom NATO pouzdanog partnera, u godini intenziviranog i fokusiranog dijaloga, preuzela ulogu domaćina ove značajne radionice”, pojašnjava se u saopštenju.

Moto ovogodišnje radionice je “Razvoj partnerstva - izgradnja budućnosti” koji reflektuje proces NATO tranzicije, ali istovremeno pruža priliku da se razmotre buduće aktivnosti, kako bi se uskladilo planiranje, obuka i izgradnja kapaciteta koji će biti neophodni za naredni period.

“Primarni cilj Radionice je da se partnerskim zemljama pruži prilika i mogućnost da direktno doprinesu procesu planiranja zajedničkih aktivnosti, kao i da tokom bilateralnih konsultacija izraze nacionalne potrebe za obukom”, navodi se u saopštenju.

Najavljeno je, da će okviru radionice biti organizovan i sajam Partnerskih trening centara i NATO Centara izvrsnosti, gdje će učesnici moći da se upoznaju sa njihovim ponudama i eventualno identifikuju mogućnosti za saradnju.

“Osim predavanja, biće organizovan i rad u sindikatima koji će se baviti temama individualne i kolektivne obuke, OCC koncepta i vježbi, kao i transformacijom NATO. Tokom radionice se očekuje razmjena mišljenja, intenzivne diskusije i prezentacije, sa ciljem usaglašavanja i pregleda aktivnosti obuke i vježbi koje nude NATO i Partnerske zemlje”, kazali su iz Ministarstva.

Portal Analitika