Zanimljivosti

Zavirite u F 015 - Mercedes budućnosti

Neke tehnologije u ovom automobilu već postoje, druge su prilično blizu, a sve je to "Mercedes" ugradio u posebno futuristički automobil koji će nas sam voziti.
Zavirite u F 015 - Mercedes budućnosti
Portal AnalitikaIzvor

Kako se čini, u prilično bliskoj budućnosti mi više nećemo voziti automobile, već će oni voziti nas. Pametni, autonomni i sigurni, takvi bi automobili na putevima mogli biti već za 5 godina. "Google" je jedna od kompanija koja vidi taj rok kao realnost.

"Mercedes" gleda nešto dalje u budućnost. Na ženevskom sajmu ove godine su prikazali F 015, konceptni autonomni automobil. Američki novinari imali su prilike voziti se u ovom automobilu budućnosti, koji nije imao sve tehnologije poput lasera i računala s kojima bi bio autonoman, već se vozio po isprogramiranoj ruti.

Fokus vožnje bio je na osjećaju vožnje u takvom pametnom automobilu. Luksuzna unutrašnjost izgleda više poput dnevne sobe, a auto nema centralni nosača koji bi bili smetnja široko otvorenim vratima. Prednja sjedala mogu se potpuno okrenuti prema putnicima, jer ako auto vozi sam to i ima smisla. Drvo, luksuzne presvlake i paneli koji su ekrani osjetljivi na dodir stvorili su svojevrsnu čahuru.

Dok je u autonomnom modu, teoretski bi svako od putnika mogao upravljati vozilom. Uz dozvolu za preuzimanje kontrole na nekom od ekrana mogli bi promijeniti brzinu kretanja i način vožnje i sve to samo povlačenjem ikona po ekranu. Na istom ekranu bi vidjeli i razne tačke na našem putu i prijatelje na koje bismo mogli naići. Na tim velikim ekranima tako bi mogli i projicirati sliku onoga što vide kamere oko vozila, ali i nešto sasvim treće, kako bi vožnju učinili manje dosadnom, prenosi 24sata.hr.

Zanimljivo je kako se ovakav mercedes nameće kao dvojako vozilo. S jedne strane, čini se kao idealno taksi vozilo, koje može automatski pokupiti putnike koji ne putuju na isto odredište. Sa druge strane, jednako je jak utisak i privatnog vozila za posebno bogate.

 

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.