Svijet

Zapad bojkotuje Putina i paradu

Prije 70 godina svi su se zajedno borili protiv nacističke Njemačke, ali će Rusija ove godine obilježiti pobjedu u Drugom svjetskom ratu bez zapadnih saveznika.
Zapad bojkotuje Putina i paradu
Portal AnalitikaIzvor

Spisak prisutnih, a posebno odsutnih, na vojnoj paradi 9. maja u Moskvi, svjedoči o stepenu pogoršanja odnosa između Rusije i Zapada, koji su prije manje od godinu dana bili zajedno na plažama Normandije na obilježavanju 70 godina od iskrcavanja savezničkih snaga u Drugom svjetskom ratu.

Kremlj može da računa na kineskog predsjednika Si Djinpinga i na lidera Sjeverne Koreje Kim Džong-una, kome će to biti prva zvanična posjeta inostranstvu. Očekuju se i grčki premijer Aleksis Cipras, češki predsjednik Miloš Zeman, kao i zvaničnici iz Indije, Južne Afrike, Mongolije, Vijetnama, Kube i Srbije.

Međutim, francuski predsjednik Fransoa Oland, kao i britanski premijer Dejvid Kameron stavili su do znanja da neće doći na ceremoniju. Neće biti prisutan ni američki predsjednik Barak Obama, jer je Bela kuća navela da on u maju ne planira nikakvo putovanje u Rusiju.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je takođe odbila poziv, ali je diplomatski navela da će doći u Moskvu dan kasnije, u namjeri da položi vijenac. Poljska će sama organizovati svoju proslavu.

Od ukupno 68 pozvanih svjetskih lidera, 26 se do sada odazvalo pozivu.

"Dolazak zapadnih lidera na vojnu paradu 9. maja u Moskvi značilo bi njihovo priznavanje politike Kremlja kroz sjećanje na rat", izjavila je Frans presu politička analitičarka Ljilja Ševcova.

Tradicionalno, Kremlj smatra da je 9. maj dan kada je okončan Drugi svjetski rat. Kapitulacija je potpisana 8. maja kasno uveče 1945. godine u Berlinu, odnosno 9. maja po moskovskom vremenu.

U Drugom svjetskom ratu, ili Velikom otadžbinskom ratu kako su ga zvali u Sovjetskom Savezu, poginulo je 27 miliona sovjetskih građana i pobjeda u tom ratu predstavlja veliki ponos za Rusiju.

Pitanje pobjede u Drugom svjetskom ratu ostaje veoma osjetljivo pitanje za Ruse. U januaru je izbio diplomatski incident na komemoraciji oslobađanja nacističkog koncentracionog logora Aušvic. Tada je poljski ministar inostranih poslova Gžegož Shetina rekao da su oslobodioci logora bili u većini Ukrajinci, a ne pripadnici Crvene armije.

Iako nije bio na toj ceremoniji u Poljskoj, ruski predsjednik Vladimir Putin je tada rekao da je to pokušaj minimiziranja uloge Rusije u Drugom svjetskom ratu, koji je usmeren ka "podrivanju moći i moralnog autoriteta" Rusije.

B92

Portal Analitika