Politika

NS: Vujanović da raspiše vanredne parlamentarne i lokalne izbore

Narodna stranka apeluje na predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića da iskoristi svoje ustavne mogućnosti i predloži Skupštini Crne Gore skraćenje mandata a zatim raspiše vanredne parlamentarne i lokalne izbore, jer postojeći sastavi Skupštine Crne Gore i pojedinih lokalnih parlamenata više nemaju izborni legitimitet, ne odgovaraju volji građana sa prethodnih izbora i prijete da u potpunosti dovedu u pitanje suštinu parlamentarizma u Crnoj Gori, smatra član Predjedništva ove partije Željko Milićević.
NS: Vujanović da raspiše vanredne parlamentarne i lokalne izbore
Portal AnalitikaIzvor

Kako je kazao, kriza na opozicionoj parlamentarnoj sceni je dostigla svoj vrhunac činjenicom, da jedina tri izborna opoziciona subjekta u Parlamentu Crne Gore, više ne postoje u istom izbornom sastavu sa prethodnih parlamentarnih izbora.

"Njihovi poslanici osnivaju ili će osnovati nove političke partije koje bez izbornog legitimiteta predstavljaju parlamentarne uljeze,lažno se predstavljajući u ime tuđih birača koji ih kao takve nisu glasali na poslednjim izborima. Postojeću apsurdnu situaciju ne poznaje savremeni parlamentarizam, da stranka u osnivanju bez legitimisane izborne volje,već unaprijed ima obezbijeđen određeni broj poslanika u Parlamentu. U konkretnom slučaju, grupe poslanika sa jedne izborne liste (Demokratski fronz, Socijalistička narodna partija i Pozitivna Crna Gora) osnivaju ili najavljuju osnivanje svojih stranaka,pompezno saopštavajući da već imaju formiran poslanički ili odbornički klub partije, koja nikada nije izašla na neke izbore. Tako da jedna partija, na primjer Demokratska narodna partija, održi osnivački kongres u subotu a u ponedjeljak već ima poslanički klub i preko dvadeset odbornika u lokalnim parlamentima,koji su izabrani sa druge izborne liste", ocijenio je Milićević.

On se osvrnuo je na stranku URA Žarka Rakčevića koja nije ni postojala u vrijeme izbora, a na svojoj osnivačkoj Skupštini, prema riječima Milićevića, svečano objavljuje da već ima dva poslanika i nekoliko odbornika.

"Istu situaciju ima i koristi poslanik Fronta Janko Vučinić, koji kao predsjednik Vlade u sjenci radi na osnivanju svoje Radničke partije. Na medijskoj sceni postoji i virtuelna stranka Alekse Bečića koja za razliku od gore pomenutih novopostojećih još uvijek ne postoji, a uveliko se hvali da već ima tri poslanika i desetak odbornika. Na kraju,lider i predsjednik najačeg opozicionog saveza Miodrag Lekić je napustio tu političku grupaciju i u podgoričkom kafiću Krug, najavio formiranje svoje političke partije DEMOS, a u Skupštini Crne Gore već ima nekoliko poslanika i odbornički klub u Parlamentu Glavnog grada. Da bi čudo bilo veće,ni jedna od novoformiranih a i postojećih stranaka koje napuštaju poslanici, ne da nema siguran izborni cenzus, već ni približnu snagu da pred izbore obezbijedi shodno Izbornom zakonu, neophodan broj potpisa građana pred državnom ili lokalnom izbornom komisijom", naveo je Milićević.

Kako je ocijenio, ove nelegitimne i vanparlamentarne političke organizacije koje prevarom sjede u parlamentima svakodnevno uzurpiraju medijski prostor, čime se diskriminišu druge vanparlamentarne stranke i stvara lažna slika o ukupnoj političkoj sceni Crne Gore.

"Narodna stranka, na osnovu svih navedenih argumenata smatra, da samo vanredni izbori mogu zaustaviti i prekinuti ovaj politički haos i bezakonje, jer ćemo ubrzo doći u situaciju, da svaki poslanik, može osnovati i posjedovati svoju stranku, koja prije svog osnivanja ima već osiguran parlamentarni status", zaključio je Milićević.

Portal Analitika

Komentari (8)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
M Milos Pejovic
24.03.2015. 17:47

Crnogorac sam po opredjeljenju, i nikada nijesam dijelio vecinu stavova Narodnjaka. Medjutim uvijek sam postovao ono sto rade, jer su to radili na jedan zreo nacin. I ovaj tekst je veoma ozbiljan, a ako pogledamo, odista je Skupstina Crne Gore, danas jedno zastidje, i treba uciniti sve da se to prekine. Ako ni po cemu onda se nasa Skupstina od svih u regionu razlikovala po kvalitetu i kulturi dijaloga!

3
4
f fast
24.03.2015. 17:39

Bomba.Ovaj predlog ubija i vlast i opoziciju.Bravo

3
1
K Kićo
24.03.2015. 16:00

Ovi su živi !

2
3
d danilo stojanovic
24.03.2015. 15:39

Haos su napravile opozicione stanke. Neka sada "pokusaju ono sto su zakuvale", Uostalom, redovni izbori su najkasnije za godinu dana - par mjeseci vise ili manje nece mnogo promijeniti. A mozda ce isplivati i jos partija. bar da imamo jasnu situaciju za sljedece izbore. P.S. Providno je zasto NS trazi pod hitno izbore. Da se odluka o clanstvu u NATO, umjesto na refrendumu, slucajno ne donese u ovom mandatu Skupstine?

2
0
E Emilo
24.03.2015. 15:08

Zašto niko neće da u skupštini zastupa nacionalne cg penzionere! To nije pošteno!

2
2
N Nebojsa
24.03.2015. 15:02

Dobar predlog Narodne stranke! Podsjecanja radi, sve ali apsolutno sve na sto je Narodna stranka svojim politickim radom ukazivala u minulom periodu, se sada desava na nasoj politickoj sceni. Kao I uvijek, gradjani imaju mogucnost izbora, ili ce glasati za trajni prekid sadasnjeg partitokratskog sistema dakle glasati za Narodnu stranku ili ce glasati za bilo koga drugog, sto znaci, glasati za sadasnje ili jos losije sistemsko uredjenje Crne Gore!!

4
4
a aleksandar
24.03.2015. 15:01

Ne volim NS, ali je ovo yiva istina

4
4
J Jovan
24.03.2015. 14:39

Prije redovnih izbora mora se donijeti novi zakon o Parlamentarnom predstavljanju biraca .Uzasno se osjecam ,kad partiju koju glasam do kraja mandata vise ne mogu prepoznati .Ovdje niko ne shvata da je politicki program jedne partije u predizbornoj kampanji ,svojevrsni ugovor te partije sa buducim biracima .Taj bi Ugovor ,posto se ne ovjerava u sudu ,trebao da se zasniva na moralu i etici nosioca kampanje spram biraca . Ovdje iz tih razloga neke partije pokupe na lazavini veliki broj glasova i na sledecim izborima nestanu .Posebna je prica kupovina glasova .Ovo se konacno mora zakonski rijesiti,sto biva sa poslanikom kad napusti partiju ? Polako ali sigurno tonemo u politicki glib.

6
1