Politika

NS: Vujanović da raspiše vanredne parlamentarne i lokalne izbore

Narodna stranka apeluje na predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića da iskoristi svoje ustavne mogućnosti i predloži Skupštini Crne Gore skraćenje mandata a zatim raspiše vanredne parlamentarne i lokalne izbore, jer postojeći sastavi Skupštine Crne Gore i pojedinih lokalnih parlamenata više nemaju izborni legitimitet, ne odgovaraju volji građana sa prethodnih izbora i prijete da u potpunosti dovedu u pitanje suštinu parlamentarizma u Crnoj Gori, smatra član Predjedništva ove partije Željko Milićević.
NS: Vujanović da raspiše vanredne parlamentarne i lokalne izbore
Portal AnalitikaIzvor

Kako je kazao, kriza na opozicionoj parlamentarnoj sceni je dostigla svoj vrhunac činjenicom, da jedina tri izborna opoziciona subjekta u Parlamentu Crne Gore, više ne postoje u istom izbornom sastavu sa prethodnih parlamentarnih izbora.

"Njihovi poslanici osnivaju ili će osnovati nove političke partije koje bez izbornog legitimiteta predstavljaju parlamentarne uljeze,lažno se predstavljajući u ime tuđih birača koji ih kao takve nisu glasali na poslednjim izborima. Postojeću apsurdnu situaciju ne poznaje savremeni parlamentarizam, da stranka u osnivanju bez legitimisane izborne volje,već unaprijed ima obezbijeđen određeni broj poslanika u Parlamentu. U konkretnom slučaju, grupe poslanika sa jedne izborne liste (Demokratski fronz, Socijalistička narodna partija i Pozitivna Crna Gora) osnivaju ili najavljuju osnivanje svojih stranaka,pompezno saopštavajući da već imaju formiran poslanički ili odbornički klub partije, koja nikada nije izašla na neke izbore. Tako da jedna partija, na primjer Demokratska narodna partija, održi osnivački kongres u subotu a u ponedjeljak već ima poslanički klub i preko dvadeset odbornika u lokalnim parlamentima,koji su izabrani sa druge izborne liste", ocijenio je Milićević.

On se osvrnuo je na stranku URA Žarka Rakčevića koja nije ni postojala u vrijeme izbora, a na svojoj osnivačkoj Skupštini, prema riječima Milićevića, svečano objavljuje da već ima dva poslanika i nekoliko odbornika.

"Istu situaciju ima i koristi poslanik Fronta Janko Vučinić, koji kao predsjednik Vlade u sjenci radi na osnivanju svoje Radničke partije. Na medijskoj sceni postoji i virtuelna stranka Alekse Bečića koja za razliku od gore pomenutih novopostojećih još uvijek ne postoji, a uveliko se hvali da već ima tri poslanika i desetak odbornika. Na kraju,lider i predsjednik najačeg opozicionog saveza Miodrag Lekić je napustio tu političku grupaciju i u podgoričkom kafiću Krug, najavio formiranje svoje političke partije DEMOS, a u Skupštini Crne Gore već ima nekoliko poslanika i odbornički klub u Parlamentu Glavnog grada. Da bi čudo bilo veće,ni jedna od novoformiranih a i postojećih stranaka koje napuštaju poslanici, ne da nema siguran izborni cenzus, već ni približnu snagu da pred izbore obezbijedi shodno Izbornom zakonu, neophodan broj potpisa građana pred državnom ili lokalnom izbornom komisijom", naveo je Milićević.

Kako je ocijenio, ove nelegitimne i vanparlamentarne političke organizacije koje prevarom sjede u parlamentima svakodnevno uzurpiraju medijski prostor, čime se diskriminišu druge vanparlamentarne stranke i stvara lažna slika o ukupnoj političkoj sceni Crne Gore.

"Narodna stranka, na osnovu svih navedenih argumenata smatra, da samo vanredni izbori mogu zaustaviti i prekinuti ovaj politički haos i bezakonje, jer ćemo ubrzo doći u situaciju, da svaki poslanik, može osnovati i posjedovati svoju stranku, koja prije svog osnivanja ima već osiguran parlamentarni status", zaključio je Milićević.

Portal Analitika