Svijet

Akvarel Adolfa Hitlera na aukciji

Akvarel nekadašnjeg nacističkog lidera Adolfa Hitlera biće ove nedjelje na aukcijskoj prodaji u američkoj saveznoj državi Kaliforniji, saopštio je hotel u kojem će biti organizovana prodaja, prenosi Beta.
Akvarel Adolfa Hitlera na aukciji
Portal AnalitikaIzvor

Akvarel, koji predstavlja buket cveća naradžanste, crvene i roze boje u keramičkoj plavoj vazi, naslikan je 1912. godine kada je Hitler imao dvadesetak godina.

Mladi Hitler je u to vrijeme pokušao da se probije kao i slikar i zbog toga otišao u Beč. Jedan jevrejski trgovac umjetničkih djela, koji je vjerovao u Hitlerov talenat, prodao je 1911. godine nekoliko Hitlerovih slika bogatim Jevrejima.

Poslije dolaska na vlast, Hitler je zaplijenio galeriju slika Samuela Morgenšterna i deportovao ga u geto u Lodju, gdje je umro 1943. godine, navela je aukcijska onlajn kuća Nejt. S. Sanders.

Početna cijena akvarela je 30.000 dolara.

Aukcijska kuća Nejt S. Sanders je prošle godine prodala za skoro 65.000 dolara rijedak dvotomni primerak "Majn kampfa" s Hitlerovim potpisom.

Prodaja stvari povezanih s nacizmom je zabranjena u mnogim evropskim zemljama.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.