Abiznis
  • Portal Analitika/
  • Abiznis /
  • Vlada objavila totalni rat alkoholu: Zabrana i ograničenje prodaje i domaće proizvodnje, ukidanje naknade...

Vlada objavila totalni rat alkoholu: Zabrana i ograničenje prodaje i domaće proizvodnje, ukidanje naknade...

Vlada Crne Gore predstavila je dvogodišnji Akcioni plan za implementaciju Nacionalne strategije prevencije štetne upotrebe alkohola i alkoholom uzrokovanih poremećaja, kojim je objavila totalni rat alkoholu.
Vlada objavila totalni rat alkoholu: Zabrana i ograničenje prodaje i domaće proizvodnje, ukidanje naknade...
Portal AnalitikaIzvor

U Akcionom planu, dostavljenom Portalu Analitika, definišu se mjere i rokovi za suzbijanje pojave alkoholizma od kojih su najznačajniji zabrana u prodavnicama prodaje alkohola licima mlađim od 18 godina, ukidanje naknade za osobe koje se liječe od alkohola, obaveza uvođenja konzilijarnog pregleda za preispitivanje vozačkih sposobnosti osobama koje su uhvaćene da voze pod dejstvom alkohola, stroga kontrola proizvodnje domaćih alkoholnih pića, ograničavanje prodaje alkohola i mnoge druge mjere.

U dokumentu se naglašava potreba uvođenja obaveze konzilijarnog pregleda od strane odgovarajućih specijalističkih službi u cilju preispitivanja vozačke sposobnosti, odnosno, oduzimanja vozačke sposobnosti i suspenzije vozačke dozvole povratnicima u izvršavanju saobraćajnih prekršaja pod dejstvom alkohola i hroničnim alkoholičarima i osobama koje ekscesivno piju, a koje nijesu u tretmanu.

Predlaže se usvajanje i promocija jasne zakonske odredbe da je, osim zabrane služenja alkoholnih pića osobama mlađim od 18 godina, zabranjena i prodaja alkohola osobama mlađim od 18 godina.

Ograničenje prodaje alkohola: Takođe biće uvedeno, zakonsko regulisanje dana i vremena u kome je dozvoljena prodaja alkoholnih pića u maloprodajnim objektima, kao i načina prodaje alkohola, kao i zakonsko regulisanje prodaje alkohola na specifičnim mjestima ili tokom trajanja posebnih događaja (npr. sportski događaji, koncerti, javni skupovi, i sl.)

Akcioni plan predviđa i donošenje zakonskih mjera za obavezno obilježavanje ambalaža alkoholnih pića jasnim zdravstvenim upozorenjima o šteti koja može nastati usljed prekomjerne upotrebe alkohola.

Od kaznenih mjera, predviđena je i revizija odredbi Zakona o zdravstvenom osiguranju kojima se osobama koje su na liječenju usljed zavisnosti od alkohola uskraćuje pravo na nadoknadu tokom spriječenosti za rad.

Borba protiv domaće rakije i vina: Posebna pažnja biće posvećena nelegalnom tržištu alkohola i sprječavanju neformalnog tržišta.

“Preduzimanje mjera za procjenu veličine tržišta neformalno proizvedenog alkohola. Ekstenzivno hemijsko testiranje uzoraka neformalno proizvedenog alkohola, u cilju identifikacije najrizičnijih sastojaka i njihovog štetnog potencijala. Edukacija poslodavaca o prepoznavanju štetne upotrebe alkohola kod zaposlenih, i njihova senzitizacija da preduzmu mjere da uvedu pogođenog pojedinca u tretman”, piše u planu

Akcioni plan predviđa i jačanje uloge “policajca u zajednici” u smanjenju posljedica štetne upotrebe alkohola u zajednici, kroz redovni obilazak i kontrolu ulica, zgrada, kvartova, okoline diskoteka, barova, i drugih javnih mjesta gdje se mladi pojačano okupljaju; kontrola mjesta/stanova/ lokala u kojima su prijavljena ili primijećena češća remećenja javnog reda i mira usljed upotrebe alkohola.

Osim toga, naglašava se potreba uspostavljanja sistema evidencije o udjelu saobraćajnih nesreća pod dejstvom alkohola u ukupnom broju saobraćajnih nesreća, o broju smrtnih ishoda u nesrećama pod dejstvom alkohola.

Od zapadnih modela borbe protiv alkohola Akcioni plan, koji će se sprovesti tokom ove i naredne godine, predviđa podsticanje osnivanja klubova liječenih alkoholičara od 2016.godine. Akcioni plan implementiraju Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo prosvjete, Fond zdravstva i Uprava policije. 

P.ZEČEVIĆ

 

Portal Analitika

Komentari (4)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
P Poroci
24.03.2015. 16:52

Može li nešto ovakvo i za drogu. Ona je još veće zlo i njoj treba objaviti totalni rat.

2
0
L Logicno
24.03.2015. 15:04

Lako cemo za rakiju i vino.. no ce nam ovako zabranit da proizvodimo i domaci med i ljekovito bilje.. Hrvati se vec vataju za glavu kad vidjese u kakvo su kolo zaigrali

17
1
N NE u EU,
24.03.2015. 12:46

,,,Borba protiv domaće rakije i vina,,, EU zakoni i BRISEL e vam DONETI da vice necete moci PECI RAKIJU i PRAVITI VINO -AKO NIJESTE REGISTROVANI i KINTU I TAKSU placate SOCIJALISTICKOJ ELITI. DOLE EU zivjela ZND , BJELORUSIJA,RUSIJA,KAZAKSTAN dje sloboda i po tom PITANJU kao i izvoz.

11
22
m musika
24.03.2015. 12:18

Ove mjere treba pozdraviti da bi se bar donekle stalo na put ovom zlu.

17
15