Fudbal

Platini: Huliganizam opet prijeti!

Predsjednik UEFA Mišel Platini strahuje od povratka "mračnih dana" huliganizma u Evropi, te poziva evropske vlade da pomognu.
Platini: Huliganizam opet prijeti!
Portal AnalitikaIzvor

Francuska fudbalska legenda ističe da postoji rastući trend "nacionalizma i ekstremizma" na stadionima, te poziva na reakciju kako bi se izbjegla "ne tako davna prošlost".

"Prošlost u kojoj su huligani i slični fanatici pitali za sve na nekim evropskim stadionima", dodaje Platini, koji je bio igrač Juventusa kada je 39 ljudi stradalo na Hejselu na meču sa Liverpulom u finalu Kupa šampiona.

U posljednje vrijeme u centru pažnje su huligani u grčkoj, đe su navijači dva puta u roku od nekoliko neđelja divljali na utakmicama. 

Prvo je nova vlada Grčke suspendovala fudbal zbog haosa na najvećem atinskom derbiju između Panatinaikosa i Olimpijakosa, a potom su huligani AEK-a prekinuli polufinalni meč Kupa protiv Olimpijakosa. 

"Posljednjih mjeseci svjedoci smo slika za koje sam mislio da su stvar prošlosti. Neki od nas su iskusili tu prošlost iz prve ruke. U mom slučaju prije tačno 30 godina. Niko ne želi da se tako nešto ponovi. Potrebne su nam strože kazne na stadionima na kontinentalnom nivou, te stvaranje Evropske sportske policijske jedinice. O tome razmišljam od 2007. godine, odmah pošto sam prvi put izabran",rekao je Platini. 

Ove godine su navijači Fejenorda divljali po ulicama Rima, prije nekoliko neđelja kijevski Dinamo je zatvorio dio tribina na svom Olimpijskom stadionu zbog upada grupe navijača na teren tokom meča sa francuskim Gengamom u Ligi Evrope. Prekid je trajao 15 minuta, a Dinamo kažnjen i sa 50 hiljada funti. 

Portal Analitika