Svijet

SAD šalju oružje Ukrajini?

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je rezoluciju kojom se predsjednik Barak Obama poziva da pošalje oružje Ukrajini da bi zaštitila suverenitet u borbi protiv proruskih snaga Rezulucija je usvojena sa 348 glasova "za", dok je 48 bilo protiv, javljaju strane agencije.
SAD šalju oružje Ukrajini?
Portal AnalitikaIzvor

Zvaničnici američkog Stejt departmenta su naveli da se u okviru Obamine administracije razgovara o takvoj vrsti pomoći, ali da se čeka da bi se vidjeli da li će sporazumi, koji su doveli do prekida vatre u februaru, biti ispunjeni, prenijela je agencija AP.

Predsjednik Predstavničkog doma američkog Kongresa Džon Boner i grupa vodećih demokrata i republikanaca pojačali su početkom mjeseca pritisak na predsjednika SAD da snabdje Ukrajinu smrtonosnim odbrambenim oružjem. U pismu koje su tada uputili Obami, 11 poslanika je navelo da akcije Rusije predstavljaju više od napada na suverenitet Ukrajine i "groteskno kršenje međunarodnog prava, pretnju po Zapad i napad na međunarodni poredak koji je uz veliku cijenu uspostavljen poslije Drugog svjetskog rata".

"Pozivam vas da brzo uložite dodatne napore kako bi se podržali napori Ukrajine da odbrani svoju suverenu teritoriju, uključujući transfer smrtonosnih defanzivnih oružanih sistema ukrajinskoj vojsci", stoji u pismu Obami.

Mnoge evropske vlade se protive bilo kakvom potezu SAD u pravcu pružanja vojne podrške ukrajinskoj vladi, strahujući da bi to moglo da izazove širi rat.

 
 
 
Portal Analitika