Svijet

Mugabe priprema ćerku za nasljednicu?

Unutar Zimbabvea postoji bojazan da predsjednik Robert Mugabe želi da svoju diktatorsku vlast pretvori u monarhiju, jer navodno priprema svoju ćerku da ga naslijedi na čelu države.
Mugabe priprema ćerku za nasljednicu?
Portal AnalitikaIzvor

Navodno je prvobitno planirao da ga na čelu države naslijedi njegova supruga Grejs, međutim zbog njenih zdravstvenih problema Mugabe je navodno odlučio da to bude njegova 24-godišnja kćerka Bona. Štaviše, ona je bila u njegovoj pratnji tokom nedavnog puta u Japan, gdje se Mugabe susreo sa premijerom Abeom, što je naišlo na kritiku zimbabveanske javnosti.

Još prošle godine Mugabe je dao svojoj ženi Grejs jedan od vodećih položaja unutar svoje ZANU-PF partije, gdje je vodila žestoku kampanju protiv potpredsjednika Džojsa Mujurua sve dok ga nije zbacila s funkcije.

Međutim, u posljednjih nekoliko mjeseci Grejs je navodno oboljela i redovno odlazi u Singapur na liječenje. U njenom odsustvu kćerka Bona je zauzela značajnu ulogu pored Mugabea, posebno na državnim događajima i zvaničnim putovanjima.

Prošle sedmice pojavile su se slike Mugabea i Bone, koja je definitivno bila sastavni dio delegacije koja je bila u posjeti Japanu i japanskom premijeru.

Ovaj potez Mugabea, koji je takođe lošeg zdravstvenog stanja, izazvao je cijeli niz osuda i kritika od strane opozicionih partija. Međutim, portparol Mugabeove partije ZANU-PF izjavio je da ovaj potez nije bio politički motivisan.

"Gospođica Bona Mugabe jeste bila u sklopu delegacije, ali to nema veze sa bilo kakvom politikom", rekao je portparol i dodao:

Njemu je odgovorio portparol MDC partije, najveće opozicione partije u Zimbabveu, koji kaže da je svima jasno da "Mugabe pretvara državu u svoju virtuelnu privatnu dinastiju".

Inače, Bona Mugabe Čikore je Mugabeova kćerka koju je dobio u braku sa prvom suprugom Sali. Bona je pohađala Dominikansku samostanku školu u Harareu, a kasnije i Siti koledž u Hong Kongu. Diplomirala je računovodstvo i administraciju. Kasnije je položila master iz bankarstva i finansija na Institutu za menadžment i razvoj u Zimbabveu.

Prošle godine udala se za pilota kompanije "Emirates" Simbu Čikorea na ceremoniji koja je bila jedna od najglamuroznijih u Zimbabveu.

Njeno priključenje diplomatskoj delegaciji izazvalo je bijes stanovnika, posebno državnih službenika koji mjesecima rade bez plate. Inače, Mugabe, koji je priznao da ima platu od 8.000 funti, povodom protivljenja službenika da rade za 200 funti, samo je kratko rekao: "Vjerujte, i ja patim kao i vi."

(Vijesti.ba/NN)

 
 
 
Portal Analitika