Region

EBRD postala suvlasnik Danube Foods grupe

Prodajom Danube Foods Grupe fondu "Mid Europa Partners", poljoprivredni sektor ulazi u novu fazu razvoja kao privlačniji investorima, ocjenjuje Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD). Kako se navodi u saopštenju, EBRD je podržala to preuzimanje grupe koja objedinjuje vlasništvo u mljekari Imlek, konditorskoj kompaniji Bambi i fabrici vode i sokova Knjaz Miloš, sa kreditom od 60 miliona eura i ulaganjem u kapital od 20 miliona eura.
EBRD postala suvlasnik Danube Foods grupe
Portal AnalitikaIzvor

Kao akcionar, navodi se, EBRD će se usredsrediti na unapređenja kroz uvođenje najbolje prakse korporativnog upravljanja, zaštite životne sredine i zdravstvenih i bezbjednosnih standarda, što će podržati primjenu standarda EU za bezbjednost i kvalitet hrane u Srbiji.

Direktor EBRD za Srbiju Mateo Patrone rekao je da transakcija predstavlja priliku da EBRD potvrdi spremnost da podrži investicije u region u izazovnim ekonomskim uslovima.

"Time što je postala akcionar EBRD će uzeti udjela u oblikovanju transformacije pojedinih vodećih preduzeća u Srbiji, što je uzbudljiv zadatak kojem ćemo prići sa entuzijazmom i odlučnošću", rekao je Patrone.

Šef sektora za poljoprivredu za Srednju i Jugoistočnu Evropu u fondu "Mid Europa Partners" Miljan Ždrale rekao je da će kompanije Danube Foods grupe biti osnova za rast fonda.

EBRD je od početka rada u Srbiji 2001. godine investirala više od 3,8 milijardi eura u 187 projekata, većinom u finansijski sektor, industriju, trgovinu, poljoprivredu, energetiku i infrastrukturu.

Danube Foods grupa, u čijem vlasništvu su Imlek, Mlekara Subotica, Bambi i Knjaz Miloš, prodata je u februaru investicionom fondu Mid Europa partners za 575 miliona eura. Taj fond je bio vlasnik i SBB-Telemah grupe, koju je prodao u oktobru 2013. godine američkom investicionom fondu Kolberg Kravis Roberts (KKR).

(SEEbiz)

 
 
 
Portal Analitika