Fudbal

UEFA: Bez Kosova i Gibraltara u kvalifiakcijama za SP 2018.

Evropska fudbalska unija objavila je spisak od 52 reprezentacije koje će se takmičiti u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji.
UEFA: Bez Kosova i Gibraltara u kvalifiakcijama za SP 2018.
Portal AnalitikaIzvor

U odnosu na listu timova za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2016. godine u Francuskoj evidentno je da nema Gibraltara. Međutim, razlog za to je što je ta mala država član UEFA, ali ne i FIFA, pod čijem okriljem se nalazi organizacija narednog Mundijala.

Na spisku se ne nalazi ni Kosovo, iako su šanse da bude drugačije bile minimalne. Kosovu je dozvoljeno da igra prijateljske utakmice, bez isticanja obilježja, a pošto se Fudbalska federacija Kosova nadala skorom priznanju od strane UEFA i FIFA, tako je očekivala i mjesto u kvalifikacijama. 

Žrijeb će biti obavljen krajem ove godine. Igraće se u devet grupa, a direktan plasman na Mundijal obezbijediće pobjednici grupa, dok će drugoplasirani igrati baraž. Iz Evropske fudbalske unije su poručili da se nadaju da će dobiti mjesto za još jednu reprezentaciju za planetarni šampionat u Rusiji, ali FIFA tek treba o tome da raspravlja. 

Na listi učesnika nalaze se: Albanija, Andora, Jermenija, Austrija, Azerbejdžan, Bjelorusija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Češka, Danska, Engleska, Estonija, Farska ostrva, Finska, Francuska, Gruzija, Njemačka, Grčka, Mađarska, Island, Izrael, Italija, Kazahstan, Letonija, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg, Makedonija, Malta, Moldavija, Crna Gora, Holandija, Sjeverna Irska, Norveška, Poljska, Portugal, Republika Irska, Rumunija, San Marino, Škotska, Srbija, Slovačka, Slovenija, Španija, Švedska, Švajcarska, Turska, Ukrajina i Vels.

Portal Analitika