Svijet

Povratak Sarkozija na scenu

Uprkos odličnim rezultatima Nacionalnog fronta Marin le Pen u prvom krugu izbora za odbornike, „najopipljiviji” uspjeh je postigla stranka desnog centra UMP koju predvodi bivši predsjednik Sarkozi
Povratak Sarkozija na scenu
Portal AnalitikaIzvor

Nacionalni front koju predvodi Marin le Pen odnio je pobjedu u čak 43 od ukupno 98 francuskih departmana u kojima je u nedjelju održan prvi krug izbora za odbornike. Ipak, zbog činjenice da su ostale stranke imale više kandidata koji su se nadmetali među sobom, kao i zbog bojkota koji im se sprema, na kraju će, prema procjenama, moći da računaju na konačnu pobjedu u svega dva do tri departmana.

Poslije svega, lider francuske političke scene je, ipak, bivši predsjednik Nikola Sarkozi. Biračka apstinencija nije bila toliko velika kao što se očekivalo, tek nešto manje od 50 posto, što je za ovu vrstu izbora dobro, a takva situacija najviše je pogodovala stranci desnog centra UMP. U koaliciji sa centristima, oni su se približili brojci od 30 procenata, čime su se proglasili "pobjednicima", iako tek treba da bude održan drugi krug.

Nacionalni front je osvojio čak deset odsto glasova više nego na prethodnim izborima za odbornike departmana, i otprilike isto koliko i na evropskim izborima, ali, ipak, nije uspio da dosegne najavljivanih 30 procenata. Međutim, utvrdili su se kao stranka na koju se ozbiljno mora računati, a za sobom su daleko ostavili vladajuće socijaliste koji su u koaliciji s manjim strankama slične orijentacije osvojili nešto manje od 22 odsto.

Izvor: novosti.rs

Portal Analitika