Svijet

Merkel: Želimo jaku Grčku; Cipras obećao reforme

Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja se večeras susrela sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom, izjavila je da Berlin želi jaku Grčku i da se raduje što je sa gostom iz Atine, koji je obećao sveobuhvatne reforme, imala priliku da razgovara o dužničkoj krizi i bilateralnim odnosima.
Merkel: Želimo jaku Grčku; Cipras obećao reforme
Portal AnalitikaIzvor

Cipras je obećao "sveobuhvatne strukturne reforme" i dodao da je potrebno da se stvori jedan novi "politički miks", kako bi se kriza prevazišla. Po njemu, problemi nisu samo grčki, već evropski.

"Mi želimo da Grčka bude jaka i da se nezaposlenost smanji, naročito među mladima", izjavila je Merkel i dodala da Njemačka nije ta koja će odlučivati da li je grčki reformski program dobar ili nije.

Ona je navela da je važno da se zna koje reforme će Grčka sprovoditi i da ekonomski faktori odgovaraju i ukazala na potrebu jedne funkcionalne uprave u Grčkoj.

Njemačka kancelarka je posebno istakla da je povjerenje u radu važno, dok je Cipras naglasio da je nužno da se nađe put kompromisa i dijaloga.

I Cipras i Merkelova su naglasili dobre odnose između dvije zemlje.

Cipras je rekao da program za rješenje dužničke krize u Grčkoj, koja traje pet godina, nije bio uspješan i da je došlo do socijalnih problema i povećanja zaduženosti.

On je ukazao da je potrebno bolje razumijevanje i naglasio probleme svoje zemlje.

"Zajednički cilj je da se strukturne reforme sprovedu", rekao je Cipras.

U vezi sa grčkim potraživanjem ratne odštete od Njemaca, pričinjene za vrijeme Drugog svjetskog rata, Cipras je rekao da se tu prije svega ne radi o materijalnom, već o moralnom pitanju.

U centru današnjeg susreta Merkelove i Ciprasa u Kancelarskoj službi u Berlinu bili su nepsorazumu u vezi sa reformskom politikom Grčke, ukazuju mediji, povodom ovog susreta, do koga je došlo tek 57 dana po izboru nove grčke vlade.

Kada je riječ o njemačko-grčkim odnosima, današnje pisanje medija o tome da je u Grčkoj prosječna penzija 960 eura, što je 63 odsto od tamošnje prosečne zarade, a Njemačkoj između 734 evra i 896 evra, izazvala je veliko interesovanje.

Cipras ostaje i sjutra u Berlinu gdje će se sastati sa predstavnicima drugih partija, između ostalih i partije ljevice, nastale spajanjem nasljednika bivsisih istočno-njemačkih komunista i WASG stranke, najavljuju mediji.

Izvor: novosti.rs

Portal Analitika