Društvo

Kovačević: Ideja o naknadama za majke dobra, ali novca nema

Predlog da zaposlene majke sa troje i više djece imaju pravo na doživotnu novčanu naknadu je dobar, ali u ovogodišnjem budžetu nema novca za tu namjenu, saopštila je za Televiziju Crne Gore ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević.
Kovačević: Ideja o naknadama za majke dobra, ali novca nema
Portal AnalitikaIzvor

Ranije danas Zakonodavni odbor jednoglasno je danas ocijenio da je predlog dopuna Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, kojim je predviđeno da zaposlene majke sa troje i više djece imaju pravo na doživotnu novčanu naknadu, u skladu sa Ustavom.

Kovačević kaže da je to dobar prijedlog, ali da nema jasne fiskalne pokazatelje.

„Na koji način ćemo obezbjediti sredstva u budžetu i kako ćemo realizovati donošenje takvog zakon“, pita Kovačević.

Ona kaže da smo usvojili ovogodišnji budžet prije tri mjeseca i novca u budžetu za tu namjernu nema. Dodaje da i sada u Fondu imamo deficit.

„Ne samo za penzije, već i za socijalna davanja. Ideja je dobra, ali moramo voditi računa na koji način se može realizovati“, saopštila je Kovačević.

Ona kaže da je danas sa ministrom finansija i direktorom Fonda PIO razgovarala o poboljšanju materijalnog položaja penzionera sa njihovim predstavnicima.

„Saglasni smo da se tokom 2015. penzije moraju biti redovne“, saopštila je Kovačević i najavila pomoć za penzionere sa najnižim primanjima.

Izvor: rtcg.me
Foto: dan.co.me

Portal Analitika