Svijet

Forin polisi: Jeftino kinesko oružje će uzdrmati globalno tržište

Kineski napredni oružani sistemi pretrpavaju međunarodno tržište i u narednih deset godina izazvaće nestabilnost, piše magazin "Forin polisi". Magazin upozorava da će takvo oružje omogućiti zemljama sa malim vojnim budžetima da obezbjede sisteme koji će znatno otežati SAD-a da vojno intervenišu bez većih gubitaka.
Forin polisi: Jeftino kinesko oružje će uzdrmati globalno tržište
Portal AnalitikaIzvor

Magazin blizak Stejt departmentu ističe da je Peking prodao bespilotne letjelice u Africi i Bliskom istoku 2011. i potpisao ugovore za prodaju tri fregate Alžiru 2012. godine.

Kako navodi magazin, najviše iznenađuje da je Turska izabrala kineske protivvazdušne raketne sisteme umjesto američkih, ruskih i ponuda iz Evropske unije, koje su došle godinu dana kasnije.

Proteklih godina, Peking pokušava da sopstvenom proizvodnjom zadovolji potrebe svoje vojske, velikim ulaganjima u imitiranje stranih tehnlogija u proizvodnji oružja i istraživanjima u razvoj novih domaćih borbenih sistema.

2303kinezi2

Prema navodima izvještaja nezavisnog štokholmskog Instituta za mir, taj zaokret pokazao se uspješnim, jer je Kina postala treći najveći izvoznik oružja, poslije SAD-a i Rusije.

Iako kinesko oružje nije bolje od ruske ili američke alternative, ono je znatno jefinije i dovoljno je dobro, ističe uticajni američki magazin.

Forin polisi upozorava na "zabrinjavjuću činjenicu" da će zemlje kao Kina i Indija, koje su ranije mogle da priušte jedino polovno oružje iz hladnoratovske ere, uskoro biti u stanju da pribave sve od borbenih aviona i brodova do precizno navođenih raketa.

Izvor: rts.rs

Portal Analitika