Politika

Đurović: Raspisati referendum o vojnim integracijama sa Rusijom

Srpska lista (SL) izražava zadovoljstvo što je funcioner Nove srpske demokratije Goran Danilović juče otvoreno priznao da se zalaže za građansku državu i što je konačno izašao sa stavovima povodom NATO-a koji suštinski idu u prilog Demokratskoj partiji socijalista (DPS), kazao je koordinator SL za Bjelopavliće Tomislav Đurović.
Đurović: Raspisati referendum o vojnim integracijama sa Rusijom
Portal AnalitikaIzvor

Prema njegovim riječima, sada je priča NOVE potpuno ogoljena i dodaje da je vrijeme potvrdilo razloge zbog kojih su u SL zaratili sa liderom NOVE Andrijom Mandićem i “ekipom konvertita oko njega”.

Srpska lista insistira da se doda i treće referendumsko pitanje, odnosno da se državljani Crne Gore izjasne da li su za vojne integracije sa Rusijom.

“Čak i da se ne izjašnjavaju isključivo državljani, nego samo građani Crne Gore, većina Srba i Crnogoraca glasaće za savez sa Rusijom. Ne samo iz tradicionalnih razloga, odnosno zato što je Rusija naša zaštitinica i istorijski saveznik, nego i zato što su devedesete godine i pogotovo vrijeme nakon pada Slobodana Miloševića i sticanja nezavisnosti Crne Gore, pokazali da Zapad ne voli Crnogorce, koliko ni Srbe. Toga su svjesni i DPS i Goran Danilović, ali su rasporedili opozicione i pozicione uloge”, istakao je Đurović.

On dodaje da Srbi moraju biti istrajni i tražiti referendum na kome će o NATO-u glasati svi državljani Crne Gore.

“Ako su Albanci porijeklom iz Crne Gore koji žive u Americi i Australiji, glasali za secesiju od Srbije, onda i Srbi i Crnogorci iz Crne Gore koji žive u Beogradu, Novom Sadu ili Kosovskoj Mitrovici, moraju glasati na referendumu o NATO-u. Ne smijemio dozvoliti da nas opet prevare i izigrane uvedu u NATO jer, nakon toga, nikada više ne bi došlo do državnog jedinstva Crne Gore i Srbije. A to jedinstvo jeste krajnji cilj Srpske liste. Mi se ne stidimo da to kažemo”, naglašeno je u saopštenju.

Prema njegovim riječima, priča o vojnoj neutralnosti jeste pomoć DPS-u zato što to “nije čista politička ponuda”.

“Ako sjutra ne uspije referendum o NATO-u, može da uspije za pet ili deset godina, jer će se opet ponoviti. Danilović i ekipa koji će, hipotetički, nakon referenduma, održavati status quo u Partnerstvu za mir ukoliko pobijedi opcija za neutralnost, i daće DPS-u šansu za popravni. Preciznije, ne mogu spriječiti DPS da opet raspiše referendum. Ako se prihvati  naša inicijativa i betonira savezništvo sa Rusijom, NATO više nikada neće imati bilo što da traži u Crnoj Gori. A to jeste interes i Srba i Crnogoraca. Pogotovo nas koji se zalažemo za novo i bezuslovno ujedinjenje sa Srbijom”, zaključio je Đurović.

Portal Analitika