Politika

Kavarić-Ljajić: Dogovoriti zajednički nastup na trećim tržištima

Crna Gora i Srbija će pripremiti Sporazum o zajedničkom nastupu na trećim tržištima, dogovoreno je na sastanku ministra ekonomije Vladimira Kavarića i potpredsjednika Vlade Srbije i ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Rasima Ljajića, koji je održan u Podgorici.
Kavarić-Ljajić: Dogovoriti zajednički nastup na trećim tržištima
Portal AnalitikaIzvor

Na sastanku je istaknuto da zemlje regiona Zapadnog Balkana, iako međusobno konkurentne, treba da udruže svoje snage i time povećaju kvalitet svoje ponude, saopšteno je iz Vlade.

"Zajednički nastup Crne Gore i Srbije na trećim, udaljenim tržištima u oblasti turizma nedavno je dogovoren i s obzirom na činjenicu da je Crna Gora jedan od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera Srbije i jedno od najvažnijih destinacija, potrebno je precizirati sličnu saradnju i u ostalim oblastima", kazao je Ljajić, navodi se u saopštenju.

Kavarić je, kako se navodi, rekao da je Vlada Crne Gore spremna da razgovara o potpisivanju Sporazuma o zajedničkom nastupu dvije zemlje na trećim tržištima i da pomenuti sporazum treba da se odnosi na sve oblasti za koje je ocijenjeno da postoje komplementarni interesi dvije države, a sa ciljem unapređenja privrednih potencijala i jedne i druge zemlje.

Kavarić i Ljajić ocijenili su bilateralne odnose dvije zemlje kao dobre i saglasili se da u narednom periodu saradnju treba intenzivirati i raditi na njenom daljem unapređenju.

Dobra saradnja na polju informaciono komunikacionih tehnologija

Ljajić je danas razgovarao i sa potpredsjednikom Vlade i ministrom za informaciono društvo i telekomunikacije, Vujicom Lazovićem.

Kako je saopšteno iz Vlade, Lazović i Ljajić su se saglasili da Sporazum o snižavanju cijena usluga rominga predstavlja još jedan dokaz dobre saradnje na polju informaciono komunikacionih tehnologija zemalja regiona, osvrnuvši se pri tome na najavljenu dinamiku sprovođenja Sporazuma koji je potpisan u okviru Infofesta prošle godine.

"Oko tih pitanja, najavljen je susret potpisnika sporazuma, koji će biti održan u aprilu mjesecu u Beogradu, sa ciljem usaglašavanja aktivnosti na implementaciji Sporazuma", piše u saopštenju.

Takođe, ministri su razmijenili informacije i o procesu digitalizacije radiodifuznih sistema koji se istovremeno sprovodi u obje zemlje, a čiji početak je najavljen za 17. jun ove godine, koji istovremeno predstavlja i krajnji rok za gašenje analognog signala.

"Saglasili su se da, po okončanju procesa digitalizacije, operatori dobijaju šansu za unapređenje svojih servisa u okviru spektra digitalne dividende, a države dodatni budžetski priliv", naveli su iz Vlade.

Dodaje se da je bilo riječi i o mogućoj saradnji i osmišljavanju zajedničkih događaja na predstojećoj univerzalnoj izložbi EXPO u Milanu, na kojoj će biti zastupljene i Crna Gora i Srbija u okviru Biomediteranskog klastera.

Izvor: rtcg.me

Portal Analitika