Svijet

Finska: Škole ukidaju predmete?

Finska bi uskoro mogla da izvrši najradikalniju promjenu obrazovnog sistema koja je ikad učinjena i to tako što će odbaciti “predmete“ i izučavati fenomene.
Finska: Škole ukidaju predmete?
Portal AnalitikaIzvor

Ova skandinavska država već ima jedan od najboljih obrazovnih sistema, a mladi Finci su među prvima u rangiranju PISA.

Ipak, većina 16-godišnjaka smatra da je učenje po predmetima prevaziđeno, nadležni planiraju da ih poslušaju i uvedu sistem istraživanja fenomena, poput Evropske unije, u okviru kog će đaci učiti o jezicima, istoriji, politici i geografiji.

Sistem je ujednačen, svaki segment ima određeno vrijeme, a poenta svega je da se eliminiše često pitanje: “Šta je poenta ovoga što učim?“

Menadžer za razvoj iz Helsinkija Pasi Silander ističe da se svijet toliko promijenio zahvaljujući napretku tehnologije da stari načini edukacije više nemaju nikakvu praktičnu primjenu.

“Mladi sada koriste kompjutere, uzmite recimo primjer banaka, nekada su one imale mnoštvo službenika, a sada veliki dio njihovog posla završavaju mašine“, istakao je Silander.

Ipak, promjenama sistema se protive nastavnici koji su se “specijalizovali“ za jedan predmet, a nije teško zaključiti zašto. Novi sistem bi ih primorao da prošire svoje znanje, kao i da međusobno sarađuju.

“Nastavnici koji bi to prihvatili dobijali bi novčani bonus. Ima škola koje imaju staromodne sisteme koji su funkcionisali u prošlom vijeku. Sada nam treba nešto novo, nešto što bi bilo primjenljivo u 21. vijeku“, istakala je menadžerka za obrazovanje Marjo Kilonen.

Ona je dodala da bi nov sistem obrazovanja mogao da se proširi na sve škole u državi do 2020. godine.

Izvor: b92.net

Portal Analitika