Politika

TUPONJA: Namjera Ministarstva ne odlaže primjenu Zakona

Namjera Ministarstva finansija da pokrene postupak za ocjenu ustavnosti rješenja iz novog Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja je legitimna, ali ona ne odlaže obavezu tog resora da primjenju Zakon, ocijenjeno je iz Pozitivne Crne Gore.
TUPONJA: Namjera Ministarstva ne odlaže primjenu Zakona
Portal AnalitikaIzvor

Iz Ministarstva su ranije najavili da će predložiti Vladi da pokrene postupak za ocjenu ustavnosti rješenja iz novog Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, prema kojem taj resor treba da isplati partijama novac u slučaju da opštine kasne.

Šef poslaničkog kluba Pozitivne, Goran Tuponja, kazao je da ustavnost bilo kog zakona može da traži svako, pa i Ministarstvo finansija.

„Mi, međutim, na snazi imamo Zakon koji važi, i koji su svi građani, pa i Ministarstvo finansija, dužni da poštujemo sve dok se ne ospori njegova ustavnost ili on, iz nekog razloga, ne prestane da važi“, rekao je Tuponja agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, ne može se praviti pravni vakuum u periodu do donošenja odluke Ustavnog suda.

„Na primjer, kad građanin dobije neku odluku od državne administracije, uvijek ona završava rečenicom da žalba ne odlaže izvršenje. To bi moralo da važi i državne organe, samim tim i za Ministarstvo finansija“, naveo je Tuponja.

On je ocijenio da je, iz ugla Ministarstva, nezgodno to što taj novac nijesu predvidjeli u Budžetu za ovu godinu.

"Ali, Ministarstvo nema pravo da, dobijanjem na vremenu, prolongira i izbjegava trenutno važeću zakonsku obavezu", poručio je Tuponja.

Portal Analitika