Region

Potvrđena optužnica za ubistvo Ćuruvije

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je optužnicu protiv četvorice pripadnika DB-a optuženih za ubistvo novinara i vlasnika "Dnevnog telegrafa" Slavka Ćuruvije.
Potvrđena optužnica za ubistvo Ćuruvije
Portal AnalitikaIzvor

Tom odlukom odbijene su žalbe optuženih i optužnica je postala pravosnažna, tako da bi uskoro bi trebalo da se zakaže početak suđenja.

Optuženi za ubistvo Ćurivije su nekadašni načelnik Resora DB Radomir Marković, šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, glavni obavještajni inspektor u Drugoj upravi Resora Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava tog resora Milan Kurak. 

U saopštenju beogradskog Apelacionog suda se navodi da je prvostepeni sud u obrazloženju odluke kojim je potvrđena navedena optužnica dao dovoljno jasne i argumentovane razloge da "ima dovoljno dokaza da se osnovana sumnja da su okrivljeni učinili krivična djela podigne na nivo opravdane sumnje". 

To je kako se navodi u saopštenju, neophodan uslov za podizanje optužnice, pri čemu će ocjena svakog pojedinačnog dokaza po kvalitetu biti stvar sudskog vijeća pred kojim se drži glavni pretres, a koje će dokaze ispitati pojedinačno i u vezi sa ostalim dokazima koji će biti izvedeni na glavnom pretresu. 

Optužnicom Tužialštva za organizovani kriminal okrivljeni se terete da su "iz niskih pobuda" ubili novinara i vlasnika listova "Dnevni telegraf" i "Evropljanin" Slavka Ćuruviju 11. aprila 1999. godine, odnosno da su izvršili krivično djelo teško ubistvo za koje je zaprijećena kazna od 30 do 40 godina zatvora. 

Marković se tereti da je to delo izvršio podstrekavanjem, a ostali su optuženi kao saizvršioci. 

Radonjić i Romić su u pritvoru koji im je produžen odlukom Apelacionog suda, Marković je u zatvoru u Požarevcu na izdržavanju kazne zatvora od 40 godina, a Kurak je u bjekstvu i za njim je raspisana međunarodna potjernica. 

Ćuruvija je ubijen na Uskrs, 11. aprila 1999, tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije. (B92)

Portal Analitika