Društvo

Mrtvog medvjeda lovci pronašli u Dromiri

Fotografija mrtvog medvjeda ispred restorana "Lovac" u Podgorici zgrozila je danas crnogorsku javnost. Predsjednik Lovačkog saveza Crne Gore Nikola Marković kaže da su podgorički lovci leš medvjeda pronašli jutros u Dromiri. Policija je pokrenula istragu, a iz Udruženja za zaštitu životinja poručuju da počinioci ovog, kako kažu “zločina”, moraju biti kažnjeni.
Mrtvog medvjeda lovci pronašli u Dromiri
Portal AnalitikaIzvor

"Medvjed je izvjesno vrijeme bio izložen pogledima prolaznika, i prema podacima koje je dobio portal javnog servisa, nakon toga je leš životinje ubačen u gepek golfa dvojke, registarskih oznaka PG BN 322", piše Portal RTCG. 

Direktorica Društva za zaštitu životinja iz Podgorice, Svetlana Manojlović, poručuje da policija mora da ispita ovaj slučaj i kazni počinioce.

"Ovo je zločin. Policija treba da istraje i ispita slučaj, da se sve ne završi tako što se niko neće oglasiti i tako što niko neće biti kažnjen", kazala je Manojlović za portal RTCG.

Ona kaže da je mrki medvjedi zaštićena životanja koja predstavlja prirodno blago.

“I na osnovu toga treba da se pokrene jedna sveobuhvatna istraga. Ovo podsjeća na 90-e godine, kada su vukove mrtve vozili po gradu. Neko se osilio čim je na ovakav način ostavio mrtvog medvjeda. Treba da se jednom kazni neko za ovakva djela i da se vidi da država zaštiti svoje bogatstvo. Crna Gora mora divlje životinje da zaštiti od nesavjesnih lovaca i nekih drugih ljudi", poručila je Manojlović.

Predsjednik Lovačkog saveza Crne Gore Nikola Marković za Portal RTCG kaže da je zatečen informacijom da je neko ustrijelio medvjeda i još ga donio u grad. On tvrdi da se ni jedan lovac ne bi usudio to da uradi.

„To je nemoguće, medvjed je strogo zaštićena vrsta. Možda postoji neki vanredni razlog. Ni jedan lovac ne bi ni pokušao to da uradi. To je van pameti“, kaže Marković.

On smatra da je možda neko ustrijelio medvjeda u samoodbrani, jer, prema njegovim riječima, takvih slučajeva u Crnoj Gori do sada nije bilo. 

Prema važećem Zakonu o divljači i lovstvu trajno je zabranjen lov na mečku sa mečetom do dvije godine starosti, i na mužjaka i ženku do dvije godine starosti.

RTCG podsjeća da je medvjed ugrožena vrsta u Evropi, kojoj bi u skoroj budućnosti moglo da prijeti izumiranje.

Zbog toga su usvojeni međunarodni dokumenti koji štite medvjede, čija je  i Crna Gora potpisnik.

Policija pokrenula istragu

Iz policije je saopšteno da su preuzeli aktivnosti na rasvjetljavanju okolnosti u vezi sa objavljenom fotografijom mrtvog medvjeda.

„Centru bezbjednosti Podgorica nije prijavljen ovaj slučaj. Međutim, službenici CB Podgorica su, odmah po saznanju za događaj, preduzeli i preduzimaju aktivnosti na njegovom rasvjetljavanju odnosno identifikovanju lica u vezi sa ovim događajem i utvrđivanju relevatnih činjenica“, saopšteno je Portalu Analitika iz Uprave policije.

Kazniti počinioce

Zaposleni u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Agenciji za zaštitu životne sredine, JP Nacionalni parkovi, Hidrometeorolškom zavodu, Centru za ekotoksikološka ispitivanja, Institutu za biologiju mora, zgroženi su fotografijom mrtvog medvjeda u Glavnom gradu i, kako kažu bezobzirnim odnosom koji prevazilazi granice humanosti.

Oni su uputili poziv svim institucijama, subjektima i pojedincima da se učini sve kako bi se počinilac ovakvog nedjela pronašao i kaznio.

“Ovakvi primjeri bezobzirnosti dokaz su da među nama postoje oni koji zaslužuju najoštrije kazne i osudu cjelokupne javnosti. Pozivamo nadležne institucije na brzu i efikasnu reakciju, u čemu pružamo svu moguću podršku. Nadamo se da će osuda i kažnjavanje ovog i sličnih djela, tj. nedjela konačno potvrditi opredjeljenje Crne Gore za adekvatnom zaštitom našeg biodiverziteta i prirodnog bogatstva”, navodi se u zajedničkom saopštenju.

(Portal RTCG)

Portal Analitika