Svijet

UN: Kraj epidemije ebole do ljeta

U Zapadnoj Africi epidemija ebole biće savladana do avgusta, izjavio je šef misije UN za tu zaraznu bolest Ismail Ould Šeik Ahmed.
UN: Kraj epidemije ebole do ljeta
Portal AnalitikaIzvor

Ujedinjene nacija napravile su rane greške u borbi sa epidemijom ebole, povremeno se ponašajući "arogantno", izjavio je Ahmed i dodao kako se, ipak, očekuje da epidemija te zarazne bolesti bude okončana u Zapadnoj Africi do avgusta, prenosi Tanjug.

"Kada se virus prvi put pojavio, vjerovatno je postojao nedostatak znanja i postojao je određeni stepen arogancije, ali mislim da smo naučili lekcije", rekao je taj specijalni predstavnik svjetske organizacije i čelnik misije UN za hitan odgovor na ebolu.

Ahmed očekuje da epidemija ebole u Zapadnoj Africi bude okončana do avgusta ove godine.

"Bježimo od davanja bilo kakvog konkretnog datuma, ali sam prilično siguran da će epidemija nestati do ljeta", rekao je Ahmed za Bi-Bi-Si.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je prije četiri dana da je ebola odnijela 10.251 žrtvu, među njima je i jedan Amerikanac i šest Malijaca.

Najveći teret epidemije podnijela je Liberija gdje je život izgubilo 4.283 ljudi, Sijera Leone sa 3.712 žrtava, Gvineja sa 2.241 i Nigerija sa osam osoba koje su smrtno stradale od virusa ebole.

Bi-Bi-Si navodi da su lokalne vlasti i SZO zanemarivali rane pozive za pomoć.

Prvom osobom koja je podlegla bolesti smatra se mališan u udaljenom dijelu Gvineje, koji je umro u decembru 2013. godine, da bi tri mjeseca kasnije SZO zvanično objavila epidemiju, a globalni zdravstveni odgovor zatražila pet mjeseci poslije toga, kada je već više od 1.000 ljudi izgubilo život.

Bi-Bi-Si podsjeća da će se kraj epidemije proglasiti kada u tri najgore pogođene zemlje-Liberiji, Sijera Leoneu  i Gvineji, najmanje šest nedjelja ne bude novoregistrovanih slučajeva.

 

Portal Analitika