Društvo

ŽUGIĆ: Nije nam ambicija da prečicama uđemo u eurozonu

Ministar finansija dr Radoje Žugić sa saradnicima primio je danas delegaciju Evropske centralne banke koju je predvodio Benoa Kuri, član Izvršnog odbora ECB-a.
ŽUGIĆ: Nije nam ambicija da prečicama uđemo u eurozonu
Portal AnalitikaIzvor

Ukazujući na značaj približavanja vrijednostima Evropske unije kao dugoročnog cilja Crne Gore, ministar Žugić upoznao je predstavnike Evropske centralne banke sa osnovnim makroekonomskim i fiskalnim parametrima kao i planovima vezanim za dalje sprovođenje fiskalne politike.

“Iako konstatujući pomake koje je Crna Gora ostvarila u pogledu pozitivnih ekonomskih kretanja, ministar Žugić naglasio je važnost sprovođenja strukturnih reformi, posebno u dijelu povećanja produktivnosti, kao i davanja podsticaja razvoju prioritetnih oblasti. U segmentu koji se odnosi na integraciju Crne Gore u eurozonu, ministar Žugić naglasio je značaj tješnje saradnje sa Evropskom centralnom bankom, te istakao da bi učešće Crne Gore u eurozoni omogućilo korišćenje ne samo fiskalnih, već i monetarnih mjera što bi, u konačnom, doprinijelo efikasnijem rješavanju ekonomskih ranjivosti”, saopšteno je Portalu Analitika sa sastanka.

Prepoznajući kontinuiranu posvećenost Crne Gore evropskim ciljevima, Kuri je pohvalio napore koje Vlada preduzima sa ciljem uspostavljanja finansijske stabilnost, i izrazio podršku institucije koju predstavlja u daljem pregovaračkom procesu.

“Ministar je istakao da ambicija Crne Gore nije da uđe u eurozonu koristeći prečice, već da njena posvećenost EU integracijama bude prepoznata kroz ispunjavanje standarda koji se od nje očekuju”, zaključuje se u saopštenju.

 
 
 
Portal Analitika