NATO

Gvozdenović pozvao mlade da se uključe u dijalog

Ministar turizma i održivog razvoja, Branislav Gvozdenović, pozvao je mlade da učestvuju o dijalogu o evroatlantskim integracijama, poručujući da člasntvo u NATO obezbjeđuje bezbjednost i prosperitet za državu.
Gvozdenović pozvao mlade da se uključe u dijalog
Portal AnalitikaIzvor

On je danas održao predavanje i diskusiju sa studentima Univerziteta Mediteran, na temu “Moj stav zavisi od mojih interesa, uvjerenja, životnog stila i osjećaja pripadnost”.

Gvozdenović je kazao da je za Crnu Goru značajno da postane članica NATO-a i zato što se nalazi na turbulentnom prostoru gdje je najvažnije obezbijediti sigurnost.

Cilj je, kao je kazao, da se mladima omogući bezbjedna i prosperitetna budućnost, a to je, prema njegovim riječima, ono što će Crnoj Gori omogućiti članstvo u Alijansi.

Na pitanje studenata u kojoj mjeri građani utiču na proces integracija u NATO, Gvozdenović je podsjetio na osnovne kriterijume Alijanse, naglašavajući značaj javne podrške. “Građani značajno utiču, oni su dominantni”.

On je rekao da procenat podrške mora porasti, “svaki glas je važan za politiku, pravac i viziju razvoja”.

Gvozdenović je naglasio da mladi moraju da daju svoj glas i iskažu stavove, pa ih i suprostave i sa onima koji se na slažu.

On je pozvao studente da daju glas za budućnost, prosperitet i bezbjednost Crne Gore. “Mislim da je to jako važno”.

Gvozdenović je kazao da mladi treba da iznose i sučeljavaju stavove. “Nije noramalno da budete neutralni”.

“Jako ste važni vi, vaši roditelji, đed, baba i svi treba da daju svoj glas”, poručio je on.

Gvozdenović je, kako je naveo, ponosan na ono što je u državi učinjeno u posljednjih deset godina. “Ali je dobro i prirodno što vi, kao mladi ljudi, tražite bolje i više”.

Prema njegovim riječima, važno je da se mladi zalažu za putanju progresa.

On je podsjetio da je, na putu progresa, u Crnoj Gori, značajno bilo sticanje nezavisnosti nakon koje su, kako je naveo, pokrenute investicione aktivnosti.

Prema riječima Gvozdenovića, sljedeći važan momenat su evroatlantske integracije.

On je, komentarišući odluku koja se od NATO-a očekuje do kraja godine povodom članstva Crne Gore, kazao da, ako Vlada bude radila svoj posao i građani razumjeli benefite “mi smo tu. Ove godine bi mogli postati članica”.

Ključne dvije vrijednosti koje donosi članstvo u NATO, kako je naglasio, su sigurnost i prosperitet.

Gvozdenović je naveo da mladi moraju da budu akivni i da učestvuju "ukoliko vjeruju u te stvari".

Moraju se, kako je naveo, uključiti u aktivno donošenje odluka.

On je kazao da, kao što je za generaciju koja je omogućila nezavisnost to bila privilegija, isto će biti i za učlanjenje Crne Gore u NATO.

Gvozdenović je naglasio da Crna Gora članstvom u NATO ne daje svoj suverenitet, već “postajete donosilac odluka zahvaljujući pravilu da se u Alijansi odluke donose konsenzusom”.

To znači, kako je objasnio, da će Crna Gora kao “nevelika” država imati isti kapacitet u donošenju odluka kao velika država poput Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

“To je nešto što podiže ponos i energiju građana Crne Gore”, rekao je Gvozdenović, dodajući da je za Crnu Goru dobro da se uključi u tu vrstu savezništva.

Gvozdenović je naglasio da je neutralnost za Crnu Goru skupa, kao i da je članarina koja se plaća za članstvo u NATO-u neuporedivo niža u odnosu na benefite koje država ima.

On je kazao da će članstvom u NATO, Crna Gora obezbijediti da se i turisti i investitori osjećaju sigurnije. “Očekujem da ćemo nakon toga povećati i broj turista i broj investitora”, rekao je Gvozdenović.

On je ukazao na to da je većina država, nakon što su postale članice NATO-a, povećala BDP, da je povećan broj stranih direktnih investicija, kao i ukupno stanje u tim državama.

Na osnovu tih iskustava se može zaključiti, kako je naveo, da bi i Crna Gora postala sigurnije tržište. “Članstvo bi uticalo na kreditni rejting, stabilnost za investicije i razvoj Crne Gore uopšte”, rekao je Gvozdenović.

 

MINA

Portal Analitika

Komentari (3)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
P Pomalo Lud
23.03.2015. 15:55

Gospodine Gvozdenoviću, u zadnjih 25 godina takvi kao Vi su djelima ravnim VELEIZDAJI države uništili i sadašnjost i budućnost za bar narednih 10-20 godina. Sram Vas bilo da još imate obraza da se pojavljujete u javnosti. Vaša sreća, a naša nesreeća što su mnogi djelovi opozicije, opozicija Državi Crnoj Gori a ne vašoj štetočinskoj vlasti.

2
0
N Nikola
23.03.2015. 13:14

Ne znam da li u ljudima uopste vise ima i zrno morala i savjesti? Razumijem licne interese,razumijem da neko nece da se odrekne privilegija, da nece poslije zivota u svili,kadifi i raskosi da zavrsi na marginama i bez svega toga ali ne mogu da shvatim da neko moze javno da poziva omladinu Crne Gore da bude glasnogovornik Nato pakta. Kako? Pa zar je to vlastoljublje,castoljublje i ljubav prema novcu toliko mocno i jako da se pred njim brisu i najmanji obrisi licnosti i covjeka?

4
0
S Srbin JOKO iz Srpske C.G.
23.03.2015. 12:58

,,,, i prosperitetna budućnost, a to je, prema njegovim riječima, ono što će Crnoj Gori omogućiti članstvo u Alijansi.prema njegovim riječima, ono što će Crnoj Gori omogućiti članstvo u Alijansi.,,, Oce za TEBE i ELITU oko TEBE jer vas ne pogada NEINVESTICIJA RUSA koju smo IMALI vise nemamo, TURISTE itd,,, A nemamo ovo drugo sto nudite dakle mi IMAMO i dalje INVESTICIJE samo sa ISTOKA -KINA,TURSKA nemamo sa ZAPADA ni TURISTE ni INVESTITORE ni RADNA MJESTA iako dodje koji ZAPADNJAK vi POVATATE veze i nasa DJECA sto su bili ODLICNI DJACI I STUDENTI mogu DIPLOME macku o REP zakaciti -NEMA DISKUSIJE,NEMA REFERENDUMA NEMA NATO -kako SRBIJA ODLUCI i mi cemo TAKO. I TACKA.

4
3