Zanimljivosti

Ovo oružje staro 2.200 godina je promijenilo tok istorije i ubojitije je od puške

Samostrijel star 2.200 godina, za koji eksperti procjenjuju da je u svoje doba bio skoro duplo ubojitiji nego što su to danas automatske puške, otkriven na arheološkom nalazištu čuvenih ratnika od terakote koji čuvanju grob prvog kineskog cara Ćin Ši Huanga.
Ovo oružje staro 2.200 godina je promijenilo tok istorije i ubojitije je od  puške
Portal AnalitikaIzvor

Ovaj samostrijel je protekle nedelje pronađen savršeno očuvan, a prema analizama mogao je da izbaci strijelu na daljinu od skoro 800 metara i mogao bi da krije tajnu uspeha prvog cara.

Samostrijel je bio zakopan do pola pored jednog od statua od terakote, a našli su ga arheolozi koji rade na nalazištu.

Ovo je prvi put da naučnici vide kompletnu verziju ovog oružja, nakon što su prethodno pronašli još deset polomljenih samostrijela u istoj jami. Samostrijel je dugačak nešto više od 1,5 metara i visok oko 1,3 metra.

 

Ratnici čuvanju grob prvog kineskog cara Ćin Ši Huanga

Njegova veličina ukazuje na to da je bio jedan od najmoćnijih lukova svog vremena. Prema istorijskim tekstovima koje citira kineski list "Huašang", a prenosi "Dejli mejl", domet mu je bio duplo veći od dometa automatske puške koji je oko 400 metara.

 

Istoričari vjeruju da je ovaj samostrijel bio dio nauružanja koje je izvojevalo nekoliko značajnih istorijskih bitaka tog vremena.

 Pored samostrijela, arheologe je uzbudio i pronalazak "Ćinga", uputstva za održavanje samostrijela o kojem su ranije imali podatke samo iz starih dokumenata. (Blic)

Portal Analitika