Društvo

KOVAČEVIĆ: Novi zakon o radu naredne godine

Nema razloga za strah da će novim rješenjima, kako smatraju u sindikatima, biti ugrožena prava zaposlenih u Crnoj Gori, kazala je za Antenu M novoizabarana ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević.
KOVAČEVIĆ: Novi zakon o radu naredne godine
Portal AnalitikaIzvor

Ona je to rekla reagujući na poruke iz Unije slobodnih sindikata da će izmjene Zakona o radu destabilizovati socijalni mir i dijalog, te da će učiniti sve da do toga ne dođe - ne isključujući proteste.

Kovačević vjeruje da će se doći do najboljeg rješenja, očekuje da će nacrt Zakona biti gotov vrlo brzo, a zatim formirana radna grupa.

- Nema bojazni da će se bilo što raditi iza kulisa. Ove godine Zakon neće biti donijet, ali ćemo krenuti na vrijeme da radimo na tome, zato što se radi o jednom ozbiljnom tekstu. Bićemo transparentni, nećemo raditi ništa "preko koljena", kako bi taj zakonski tekst u najvećoj mjeri bio usaglašen, kada bude poslat Skupštini i Vladi.

U Američkoj privrednoj komori sadašnji Zakon o radu vide kao glavnu biznis barijeru, uz napomenu da je veliki problem kako izaći na kraj sa neradnicima. S druge strane, u sindikatima tvrde da je Zakon ostavio dovoljno mogućnosti poslodavcima da kazne radnike čijim radom nijesu zadovoljni, te da su veliki problem njihove želje o ugovorenim zaradama. Kovačević uvjerava da će nova rješanja pomiriti želje i radnika i poslodavaca.

- Vodićemo računa da zaposleni imaju sva prava koja su im međunarodnim pravima i konvencijama zagarantovana, ali i mogućnost poslodavcima da se lakše obračunavaju sa neradnicima. Moja namjera je da zaštitimo radnike koji stvarno rade, a da, sa druge strane, omogućimo poslodavcima da se lakše obračunaju sa onima koji ne rade - zaključila je Kovačević.

 
 
 
Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.